Woensdag 22 mei 2024
Twentesport

Edwin Nieland: ‘De handdruk van Ron Jans’

Geplaatst op 1 februari 2011 door   ·   Geen reacties

Moment van Glorie van Edwin Nieland
8 mei 2000

‘Of er voor een overtreding werd gefloten of dat de bal uit ging, het was over. Ik had tijdens de wedstrijd al een aantal keren op de klok gekeken en de tijd verstreek en het einde naderde. Ik wist het.
De 75e minuut en de trainer Rob Snijders maakt een wereldwijd bekend gebaar. Wisselen !
Voor mij een ongewone wandeling naar de zijkant van het veld. Daar stond hij klaar, Tom Lindeman. Hij ging mij vervangen en ik mocht plaatsnemen in de dug-out om de laatste minuten als speler van Quick 1 vanuit de dug-out te mogen aanschouwen.

Maar voordat ik kon gaan zitten kwam Ron Jans naar me toe met de oprechte woorden die ik nooit ben vergeten. “Bedankt, ik heb van je genoten de afgelopen jaren”.
Genieten van voorafgaande jaren en bijbehorende wedstrijden zitten eigenlijk in de kleine dingen. Zomaar, niet zomaar eigenlijk,  een  aaneenschakeling van glorieuze momenten.

De supporter die een cardioloog wil bellen nadat ik in een overvol 16-metergebied de bal achteloos vanaf de 5-meterlijn met de borst terugspeel op keeper Eric Weghorst. De fans van VVV die tijdens een bekerwedstrijd haast een prijsvraag organiseren waar die laatste man van Quick’20 betaald voetbal heeft gespeeld. Of het moment bij de slager waar een volstrekt onbekende je succes wenst voor de wedstrijd van morgen. De journalist Eddy van der Ley die schrijft: ‘De vrije verdediger lanceerde zijn aanvallers met afgemeten passes en vond openingen die elke andere hoofdklasse-voetballer in drie levens nog niet zou hebben gezien. Tot slot het bordje, bij het sportpark Vondersweide met het legendarische woord ’uitverkocht ‘voor een oefenwedstrijd tegen Ajax.

Momenten van genieten voel je ook in de wedstrijden. Het schot, de lob of de stift waarbij je na het verlaten van de bal van je schoen al weet dat het raak is, gescoord, een doelpunt. Of de wedstrijd, Be Quick uit, waar elke aanname en pass tijdens de hele wedstrijd voor je gevoel goed zijn geweest. Die ene sliding tegen de Treffers waarbij ik de bal blok, een tegendoelpunt voorkom en niet met een schone broek van het veld ga. Het uitverdedigen met Melek Yarburg in het eigen 16 metergebied waarbij onze bijnaam ‘Laks & Laks” weer werd bevestigd. Of tijdens een dubbel één-twee met Marc Kemna tegen Sneek thuis op de vierkante meter waar F.C. Barcelona nog jaloers op zou zijn. Marc scoorde overigens ook. Of scoren binnen de eerste minuut nadat de trainer Gerard Schefer nog zo nadrukkelijk had gevraagd tijdens de bespreking vooral eerst van achteruit de wedstrijd te bezien en te organiseren.

Die ene handdruk van Ron Jans verwoordde alle momenten van glorie op het veld. Momenten van glorie die nu meer betekenis hebben voor me dan de kampioenschappen of de uitvierkiezingen als amateurspeler van het jaar.’

Edwin Nieland is dus een oud-speler van Quick’20
Van 1986 – 2000  speelde hij in het eerste elftal van de Oldenzaalse club.
Enkele hoogtepunten:
Kampioenschap  1e klas seizoen 1989 – 1990

Kampioenschap hoofdklasse seizoen 1992 – 1993

Winnaar Zilveren Bidon, 2e plaats in verkiezing  amateurvoetballer van het jaar, landelijk 1994

Drie keer werd Nieland uitgeroepen tot Twents amateurvoetballer van het jaar

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief