Zaterdag 25 mei 2024
Twentesport

Jorg Smeets: Een streep in de rechterbovenhoek

Geplaatst op 8 april 2012 door   ·   Geen reacties

Ultiem moment van glorie van Jorg Smeets, oud-speler van Heracles.

26 november 1996

Ze hadden de wereldbeker gewonnen en moesten vervolgens naar Almelo, naar eerste divisieclub Heracles, voor de kwartfinale van de beker. Ajax. Wereldsterren, internationals. Waar gaan we naar toe vandaag? Heracles? Oh met die Velten…. Ze kwamen op de koffie. Ze werden afgeschminkt. Heracles toonde zich weer eens een cupfighter, net als in december 1974 toen Ajax met 4-2 werd geklopt. Deze keer werd het 1-0 door een prachtige streep in de rechterbovenhoek van de kleine middenvelder Jorg Smeets.

‘Ajax had net het WK voor clubteams gewonnen. Toen moesten ze die novemberdag in ’96 naar Almelo. Het was koud, winderig, regen. Ronald de Boer, Patrick Kluivert, Marc Overmars, Dani, Musampa, Edwin van der Sar. Ik weet nog dat trainer Gerard Marsman zei: “We kunnen voor de goal gaan liggen en proberen zo lang mogelijk die aanvallen van Ajax tegen te houden. Of we gaan genieten, proberen ze een beetje af te bluffen door één-op-één te spelen.” Dat laatste deden we en het spel ging dan ook in de eerste helft tamelijk gelijk op. In de tweede helft, net na de rust, maakte Roy van der Meije een actie die niet helemaal lukte. Maar we bleven in balbezit. Er volgde een steekpassje naar mij, in de loop. Ik dacht, ik moet het maar proberen. De bal vloog vanaf zestien meter diagonaal in het kruis. Ja, dat gaf me een blijdschap. Enorm. Er kwam veel los. Ik had zelf jaren in de jeugd van Ajax gespeeld’, vertelt Smeets die later in de wedstrijd nog een goede kopkans miste. ‘Ajax probeerde nog wel de gelijkmaker te forceren, maar onze doelman Jacco Beerthuizen redde steeds zeer goed.’

De opstelling van Heracles op die 26ste november 1996: Beerthuizen; Hilgerink, Wiggers, Kolmschot, Vink; Verberne, Smeets, Van de Mije; Klaver (Hendriks), Velten, Leferink (Aydin).

Jorg Smeets is momenteel trainer van de zaterdag eersteklasser Zuidvogels in Huizen, de club waar hij ooit als kind begon. Hij speelde vervol;gens voor Ajax, SV Huizen, DWS en als prof voor Volendam, FC Utrecht, Heracles, Wigan Athletic, Chester City, Cruz Azul in Mexico, Maritimo Funchal en Helmond Sport. Daarna keerde hij terug naar Zuidvogels. Naast zijn hoofdbaan als trainer van die club is hij parttime chauffeur bij een drukkerij in Zeewolde. Hij woont in Almere.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief