Dinsdag 27 februari 2024
Twentesport

De Schaatsweek, een week die beter snel vergeten kan worden

Geplaatst op 31 december 2011 door   ·   Geen reacties

HEERENVEEN – In het Thialf stadion in Heerenveen werd tussen kerst en oud en nieuw de Schaatsweek gehouden. Er werden onder andere kwalificatiewedstrijden voor het tweede deel van de Wereldbekerwedstrijden geschaatst, maar ook konden de langebaanschaatsers zich plaatsen voor het EK Allround, dat volgende week geschaatst wordt in Boedapest. Als slotstuk werd het NK Sprint gehouden. Het werd een week die de Twentse schaatsers beter snel kunnen vergeten.

Geen EK
De week was nog niet begonnen of de eerste teleurstelling was al een feit. Pien Keulstra moest zich met een enkelblessure afmelden voor de week en kon zich zodoende niet plaatsen voor het EK Allround, een tegenvaller. Zonder Keulstra begonnen de overige dames aan de kwalificatiewedstrijden voor het tweede deel van de WB-wedstrijden. Het deelnemersveld voor de 1.500 meter kende één Tukker: Jorien Voorhuis (foto boven). De Hengelose schaatsster stelde teleur en werd slechts 9de in een tijd van 2.00,46, hetgeen geen wereldbekerwedstrijden op die afstand betekent.

Op dag twee verschijnt Voorhuis voor de 3.000 meter opnieuw aan de start. Ze eindigt op de vierde plek in een tijd van 4.10,88, waardoor ze op die afstand is geplaatst voor de wereldbekerwedstrijden. Het is een schrale troost, aangezien ze plaatsing voor het EK Allround op een haartje na misloopt. In het combinatieklassement, dat is opgemaakt uit de uitslagen op de 1.500 en 3.000 meter, eindigt ze als vijfde.

Lichtpuntje
Eén van de weinige lichtpuntjes in de afgelopen week is Jorien ter Mors (foto rechts), die uitkomt op de 3.000 meter. De 22-jarige Ter Mors is van oorsprong succesvol shorttrackster, maar blijkt nu ook op de langebaan uit de voeten te kunnen. Ze eindigt weliswaar achter Voorhuis, maar de vijfde plaats in een nieuw persoonlijk record (4.11,00) biedt perspectief voor de toekomst. Euforisch was Ter Mors zelf ook over haar prestatie: ‘Fantastische dag in Thialf, vijfde plaats en nieuw persoonlijk record op de 3.000 meter’, zo reageerde de Enschedese via het medium Twitter.

Zeperd
Op ‘zijn’ 1.500 meter moet Mark Tuitert knallen als hij nog wat wil maken van dit seizoen. Het heeft er na de start dan ook alle schijn van dat de Olympisch Kampioen dat ook van plan is, als een speer schiet hij uit de startblokken. Na 700 meter valt de Holtenaar echter stil en schaatst zijn directe tegenstander, Sven Kramer, hem op een achterstand van bijna twee seconden. Kramer wint de afstand en plaatst zich voor de wereldbekerwedstrijden, terwijl Tuitert gedesillusioneerd achterblijft in Thialf. Hij eindigt slechts als negende en weet dat het lastig zal zijn om zich nog te plaatsen voor het EK Allround.

De gebroeders Wouter (foto links) en Remco Olde Heuvel doen het beter. Remco is de best presterende Tukker en eindigt als zesde in een tijd van 1.48,45. Broertje Wouter is bijna vier tienden van een seconde langzamer en vindt zichzelf terug op de negende plaats. De laatste kwalificatiewedstrijd, de 5.000 meter, wordt gekenmerkt door een incident in de race tussen Wouter Olde Heuvel en Ted-Jan Bloemen. Laatst genoemde komt uit de buitenbocht en heeft op de kruising recht op voorrang van Olde Heuvel. De Lossenaar duikt echter voor Bloemen langs, die op zijn beurt Olde Heuvel een duw geeft. Einde race voor de Twentenaar, geen EK Allround en ook geen wereldbekerwedstrijden op de 5.000 meter. Het TVM-kamp is na de wedstrijd furieus en bestempelt het gedrag van Bloemen als ‘associaal’. De schaatser zelf is zich van geen kwaad bewust. ‘Ik had voorrang en hij dook voor me op, ik kon niks anders. Daarbij had ik er zelf ook nog hinder van, dus ik snap niet waarom zij zich zo boos maken.’ Het protest wat coaches Bart Veldkamp en Gerard Kemkers aantekenen bij de wedstrijdleiding wordt weggewuifd. De volgende teleurstelling voor de Twentse enclave.

Opsteker
Op de voorlaatste dag van de week is er dan toch nog een opsteker(tje) voor Jorien Voorhuis. Ze eindigt op de 5.000 meter als tweede in een tijd van 7.12,35 en plaatst zich daarmee voor wereldbekerwedstrijden op die afstand, wat overigens ook weer perspectief biedt. Tijdens die wedstrijden worden er namelijk ook nog tickets vergeven voor het WK afstanden. Wellicht is dat het doel waar de Hengelose naartoe kan werken.

Einde seizoen
Bij het aansluitende NK sprint ging Mark Tuitert op zoek naar eerherstel, na de blamage op de 1.500 meter eerder in de week. Hoewel de Holtenaar knokte om een goede tijd te rijden mocht het niet baten. Tuitert eindigt op de achtste plaats, één plaats boven Remco Olde Heuvel, die na dag één nog zesde stond. Voor Tuitert betekende het einde seizoen. Na afloop ging hij vooral bij zichzelf te rade. ‘Ik moet heel diep in mijzelf gaan kijken hoe het deze week zo mis heeft kunnen gaan. Hoewel ik doodmoe ben van het vechten tegen mijzelf peins ik er niet over om te stoppen. De guldenmiddenweg bewandelen, daar doe ik absoluut niet aan’, toonde hij zich strijdlustig.

Het was het slot dat paste bij de Schaatsweek, die dit jaar voor het eerst op deze manier werd georganiseerd. Lege stadions, geen sfeer en teleurstellende prestaties van de Twentse enclave, het is te hopen dat de KNSB de week net zo snel afschaft als dat het opgestart is. Wellicht biedt dat in het nieuwe jaar nieuw perspectief voor de Twentse schaatsers.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief