Zaterdag 24 februari 2024
Twentesport

Topsportmentor gewenst

Geplaatst op 19 augustus 2022 door   ·   Geen reacties

Sporters blijven toch een onpeilbare en onberekenbare groep mensen. Niet zo verwonderlijk want er komt nogal wat bij kijken wil je de absolute top bereiken. Als eerste natuurlijk het talent.  Maar daarnaast een oneindige som van bijkomende factoren die moeten leiden naar dat succes. Het geloof in jezelf dat onder druk staat als de prestaties tegenvallen. Of het gedrag dat grenst aan autisme. Een dwangmatige Kjeld  Nuis trekt altijd maar dan ook altijd eerst zijn linker schaats aan. Zou dat een keer andersom zijn – dat zal nooit gebeuren-  dan schaatst hij nog geen deuk in een pakje Jumbo boter.

Nienke Brinkman loopt de EK Marathon in München met uitgebalanceerde trainingsschema’s die lijken op de minutieuze voorbereiding van de lancering van een maancapsule. Tijden, statistieken, vergelijkingen, alles moest als basis gelden voor de overwinning. Maar niets bleek minder waar. Een training is toch anders dan een wedstrijd. Wat heeft haar dan toch uiteindelijk tot een derde plek op het podium gebracht, een stemmetje in haar hoofd op de laatste drie honderd meter ‘Gaan, gaan..’ En dat stond beslist niet in het draaiboek van de voorbereiding om als favoriet goud te halen.

Tom Dumoulin stopt per direct.  Een talentvolle wielrenner met een palmares waar menig sporter enkel van kan dromen. In karakter vriendelijk, in de koers doortastend maar in aanleg heel onzeker. Hij heeft in zijn dagelijks leven de status van succesvolle topsporter nooit een plaats kunnen geven. Het voorval dat hij als leider in het Roze in 2017 in de koninginnenrit  van de Giro d’ Italia plots van zijn fiets stapt, in de berm een sanitaire stop moet maken, zal hem bijblijven. Kilometers lang dwaalde het in zijn hoofd, zal ik wel zal ik niet! Zou een sanitaire stop in het ploegoverleg die ochtend besproken zijn?

En wat doe je als je stopt en een punt zet achter jouw sportcarrière? Nog geen half jaar geleden nam Ireen Wüst afscheid in Thialf. Met een ongekend aantal overwinningen werd zij uitgezwaaid uit de actieve wedstijdsport. Maar waarvan eigenlijk? Van het ijs, teamoverleg, trainingsschema’s, de wedstrijdsport? Op een van de warmste dagen van augustus laat Ireen Wüst min-of-meer toch onverwacht weten dat ze beschikbaar is om  ‘Topsportmentor’ te worden voor jonge talenten. De schaatskoningin die al het onpeilbare en onberekenbare in veelvoud heeft meegemaakt gaat werken bij de TalentNed Academy in Enschede.  Een groep jonge sporters die het onpeilbare en onberekenbare van de sport, mogelijk als professionele sporter, nog tegen zal komen. Ireen, TOP!!, welkom in Twente.

Gerard Kokhuis

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief