Woensdag 29 mei 2024
Twentesport

Voormalig topbiljarter Jan Brunnekreef overleden

Geplaatst op 12 mei 2011 door   ·   Geen reacties

GOOR – In zijn woonplaats Goor is in de nacht van dinsdag op woensdag Jan Brunnekreef  overleden.  Jan van de Zon, zoals hij in de volksmond bekend was, werd 75 jaar.  Jan Brunnekreef was in de jaren 70tot 80 een van de betere biljarters van Nederland in het zogenaamde billard artistique ook wel kunststoten genoemd. Daarin werd hij diverse keren nationaal kampioen, tweede van Europa en derde van de wereld. Ook in het driebanden stond hij jarenlang zijn mannetje en kwam hij tot de beste drie van Nederland. De laatste jaren liep zijn gezondheid achteruit, hetgeen de laatste week verergerde.
Jan Brunnekreef was wijd en zijd bekend als een plezierige en veelzijdige persoonlijkheid. Zo maakte hij programma’s bij RTV Oost en bracht hij enkele canavalsplaten uit.

Aanvankelijk kende Goor hem als Jan van de Jager, naar de boerderij waar zijn voorouders vandaan komen. Later werd het voor de duidelijkheid Jan van de Zon, want je had ook Jan van de Ster, een ander horecabedrijf in hetzelfde Goor, waarvan de eigenaar toevalligerwijs Jan Brunnekreeft (met een t erachter) heette. Jan van de Zon is een toepasselijke naam voor de man die graag de ene kwinkslag op de andere laat volgen. In de Twensche Courant Tubantia zei hij daarover in 2005: ‘Ik ben geen chagrijnig type, nee. Ik hou van een smeuïg verhaal, heb in mijn leven moppen en anekdotes verteld, ik had ze altijd aan de lippen hangen. Ik heb wel eens gezegd: je moet een mooi verhaal nooit door de waarheid laten bederven. Maar op het laatst moest ik spieken van een papiertje.’ Dat hij in het verleden een jaartje of vijftien in pretentieloze praatprogramma’s van Radio Oost opdook, was dus niet verwonderlijk. ‘De kracht van het programma was: je neemt er niets van mee. Marga Bult en Peter Schoof waren de leu met ‘t verstaand en ik teutte daar een beetje tussendoor.’

Waarin Brunnekreef dus buitengewoon bedreven was, was biljarten. Hij werd met zijn teams in allerlei spelsoorten nationaal kampioen en drie keer individueel op het onderdeel kunststoten.  Hij werd er tweede van Europa mee, won talloze toernooien en reisde de wereld over. ‘Ik was er goed in, maar vermaakte me nog meer met voetbal, waar ik dus helemaal niks van kon. In Hector 6, zo mooi. Op zondagmorgen om 9 uur. Dat miste ik nooit. Ik was er helemaal gek van, omdat het zo’n leuk spelletje is en omdat je met elkaar zoveel plezier hebt.’

De sportliefhebber Brunnekreef kwam altijd graag bij allerlei toernooien en wedstrijden. Bij Heracles kwam hij , bij FC Twente, bij biljartwedstrijden en wielerkoersen. Hij las erover en volgde alles op tv. ‘Ik hou zelfs het schaken en dammen bij. Van wielrennen ben ik helemaal gek. Ik verheug me nu al op de Ronde van Markelo. Polsstokhoogspringen, fantastisch. Hoe krijgen ze het voor elkaar? Ik weet nog dat Richards de eerste was die over vier meter sprong. Ik zou niet eens weer naar beneden durven. Wat ik wel belangrijk vind bij al die sport op tv dat is dat het commentaar door iemand wordt gegeven die er echt verstand van heeft’, zo zei hij in dat zelfde interview. Want dat liet volgens hem vaak te wensen over.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief