Zondag 21 juli 2024
Twentesport

Junioren Oranje beste na zinderend duel

Geplaatst op 2 juni 2011 door   ·   Geen reacties
WIERDEN – Na een zeldzaam spectaculaire barrage maakte de Nederlandse ruiterploeg bij de junioren vandaag het bijna onmogelijke toch nog waar. De equipe van bondscoach Sven Harmsen vocht zich tot twee keer toe knap terug in de wedstrijd om vervolgens in een van spanning zinderende verlenging tegen de Azzuri  alsnog met de niet meer verwachte winst aan de haal te gaan.
Na de eerste omloop had Nederland met vier strafpunten en een derde plaats achter Italië en de verrassend sterke Polen (1) nog alle kansen. Maar die leken als sneeuw voor de zon te verdwijnen toen eerst Tim van de Oetelaar met Vitis en vervolgens Kirsten Rikkert (foto) uit Enter met Sorrento twee springfouten aan de rijbroek kregen. Maar met nulrondes van de net als Van de Oetelaar debuterende Isabella van Straaten met Una Bella S en Frank Schuttert met Winchester bleef Oranje’s lot toch nog aan een zijden draadje met de overwinning verbonden.  Omdat de laatste Italiaan het karwei  voor zijn team niet kon afmaken restte een barrage over een verkort parcours, waarbij het geweldig meelevende publiek tussen hoop en vrees pendelde.
Nadat Van den Oetelaar foutloos was gebleven, namen twee Italianen het commando over toen Kirsten Rikkert met Sorrento in de fout ging op de dubbelsprong.  De uitblinkende Isabelle van Straaten zorgde als ijzersterke debutant met een derde foutloos optreden voor wat nieuwe hoop. Ondanks een derde nulrit van de Italianen was de strijd weer open,toen Frank Schuttert er een onwaarschijnlijk tempo oplegde en als enige binnendoor naar de laatste hindernis stoof. Het leverde Oranje met een kleine marge de voordelige uitgangspositie op. De ontlading was compleet toen Filippo Codecasa en Breezer een balk uit de lepels tikten.
Uitslag landenwedstrijd junioren
1. Nederland 12 (Tom van de Oetelaar – Vitis 0-8-0, Kirsten Rikkert – Sorrento RAG 20-8-4), Isabelle van Straaten – Una Bella S 0-0-0 en Frank Schuttert – Winchester 4-0-0).
2. Italië 12, 3 Polen 13, 4. Duitsland 15.
De Nederlandse ponyequipe eindigde tijdens het Dutch Youngster Festival in Wierden op een met Zwitserland gedeelde derde plaats in de landenwedstrijd. Oranje stond na de eerste manche nog op een met de winnende Ieren gedeelde koppositie. Door een zware val van Jens van Grunsven met Indorado telden alle resultaten van de overige drie combinaties mee voor de eindstand. Nederland liep net als de Zwitsers twintig strafpunten op en moest behalve de Ieren (8) ook de Belgen (16) laten voorgaan.
Jens van Grunsven bleef na zijn val enige tijd liggen en werd daarna per ambulance van het hoofdterrein vervoerd. Buiten de ring werd hij nog langdurig onderzocht, waarna hij met behulp van ambulancepersoneel weer wandelend het strodorp kon opzoeken. De Brabander kwam er af met hoofdpijn en klachten over pijnlijke ribben. Zelf over zijn onfortuinlijke val: “Ik reed een galopsprong te weinig naar de sprong toe. De oxer was te breed om er zo snel in te komen. Wat er daarna gebeurde, ben ik eerlijk gezegd een beetje kwijt.”
Na vier strafpunten in de eerste manche stonden Amber Fijen met Winning Mood, Vronie van de Rijt met Fostymana vh Trichelhof en Kelly Jochems met Spirit D voor de schier onmogelijke taak de ploeg van Sven Harmsen in de race om de zege te houden. Na twee keer twee springfouten van Fijen en Van de Rijt was de overwinning uit het zicht verdwenen. Jochems stelde met een puike foutloze rit nog wel het brons veilig.
Uitslag landenwedstrijd pony’s
1. Ierland 8
2. Belgie 16
3. e.a. Duitsland en Nederland 20 (Jens van Grunsven – Indorado 0 en val, Amber Fijen – Winning Mood 12-8, Vronie van de Rijt- Fostymana vh Trichelhof 0-8 en Kelly Jochems – Spirt D 4-0)
Delen is sportief

Reacties (0)
Archief