Zaterdag 20 juli 2024
Twentesport

Wies’n kiek’n ’t WK aflevering 14: ‘Wraak voor het bedrog van Gijón’

Geplaatst op 27 juni 2014 door   ·   Geen reacties

michael dikkenHENGELO – Dagelijks kijkt een wies’n uit het rapporteursgilde van TwenteSport naar het WK in Brazilië. Een dag later laat hij zijn licht schijnen over dat wat hij heeft gezien. In aflevering 14 keek Micahel Dikken alvast vooruit naar wat er nog komen gaat.

‘Duitsland heeft een heel goede ploeg, met een paar uitstekende afmakers’, blikt Dikken terug op het derde optreden van de Oosterburen. ‘Thomas Müller oogt niet als zo’n type speler, maar hij is een technisch heel goede voetballer. De Verenigde staten moest het echt van passie en inzet hebben. Op basis daarvan hebben ze de volgende ronde weten te bereiken. Die ploeg heeft wel een paar leuke spelers, maar komt over het geheel gezien toch echt kwaliteit te kort. Ze treffen straks België, een ploeg die juist over veel individuele kwaliteit beschikt, maar dat eigenlijk nog nauwelijks heeft laten zien.’

Het bedrog van Gijón
Liever dan lang stil te staan bij de laatste groepswedstrijden, waarin het met name opvallend was dat Rusland naar huis ging en Algerije verder gaat, kijkt Dikken alvast verder vooruit. ‘Het duel tussen Algerije en Duitsland wordt een wedstrijd waarin de sentimenten hoogtij zullen vieren. Algerije heeft 32 jaar moeten wachten en zal nu wraak willen nemen voor het bedrog van Gijón.’ De wedstrijd tussen West-Duitsland en Oostenrijk was de laatste in Groep B. Algerije had een dag eerder al met 3-2 gewonnen van Chili en West-Duitsland en Oostenrijk wisten dat een Duitse overwinning met één of twee doelpunten voor beide landen voldoende zou zijn voor kwalificatie naar de volgende ronde. Elk ander resultaat zou gunstig zijn voor Algerije en dus ten koste gaan van of West-Duitsland of Oostenrijk.

West-Duitsland kwam in de wedstrijd al snel met 1-0 voor door een doelpunt van Horst Hrubesch. Wat na de Duitse goal volgde was het langdurig en schaamteloos rondspelen van de bal rond de middencirkel, tot grote woede van de Spaanse en Algerijnse fans die getuige waren van het akkoordje tussen West-Duitsland en Oostenrijk ten koste van Algerije. De Algerijnse fans zwaaiden met bankbiljetten naar de spelers terwijl de Spaanse fans “Fuera, fuera” (“Eruit, eruit”) schreeuwden. De aanwezige Duitse en Oostenrijkse fans reageerden vooral besmuikt, alhoewel een Duitse fan uit protest de vlag van zijn land verbrandde. Na afloop protesteerde Algerije zonder succes bij de FIFA, maar de wedstrijd had wel tot gevolg dat de wereldvoetbalbond besloot dat de afsluitende groepswedstrijden voortaan op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip moeten worden gespeeld. Deze regel geldt tot op de dag van vandaag. Ook de UEFA hanteert deze regel tijdens het EK. Ook hierbij worden de afsluitende groepswedstrijden op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip gespeeld.

Duitsland
‘Duitsland heeft defensief wel problemen’, gaat Dikken verder. ‘Per Mertesacker is erg traag. Daarnaast heeft Podolski eigenlijk zijn beste tijd gehad en staat Mesut Özil eigenlijk op een verkeerde plek. Ik verwacht dat ze na Algerije tegen Frankrijk gaan spelen en dat vind ik wel een heel goede ploeg, die zouden het Duitsland wel eens heel lastig kunnen maken.’ Ook over de andere ploegen heeft Dikken een duidelijke mening. ‘Ik verwacht dat dit toernooi een winnaar gaat krijgen die vooraf door weinig mensen werd voorspeld. Geen Duitsland, Brazilië of Argentinië, maar eerder een ploeg uit het rijtje Frankrijk, Colombia en Mexico. Vlak ook Griekenland niet uit. Die ploeg wil het spel niet maken, maar is heel vervelend om tegen te spelen. Wat dat betreft krijgt Nederland met Mexico en daarna misschien de Grieken twee heel lastige tegenstanders en is het misschien wel helemaal niet zo’n voordeel om aan deze kant van het speelschema te zitten.’

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief