Zaterdag 22 juni 2024
Twentesport

Slecht te pas

Geplaatst op 21 februari 2024 door   ·   Geen reacties

Een betrouwbare trainer zal zelden verzuimen. Huiselijk leed van geringe omvang, een verkoudheid, alle denkbare vormen van noodweer, burned-out-verschijnselen vanwege kantoorleed: dit alles schudt de waarachtige coach van zich af, waarna hij zich monter meldt op de sportaccommodatie.

Dat de serieuze trainer aanzienlijke drempels moet slechten om de gang naar de atleten te aanvaarden: daar staat niemand bij stil. Wellicht met uitzondering van de partner. “Zou je nou wel gaan, gelet op je probleem?” is een veelgehoorde reactie van een bezorgde achterblijver. Mijn eega laat zulks inmiddels achterwege, ze weet immers: eerst wanneer hij op sterven ligt, appt hij zijn verhindering.

Vorige week woensdag leerde Buitenradar dat het wel mee zou vallen die avond. Gelet hierop nam ik lichtvaardig het besluit om mijn lichaam niet met slecht ademende regenkleding af te schermen, maar te kiezen voor een aanzienlijke doorlaatbare vorm van kledij. Reeds bij het klaarzetten van een reeks pionnetjes, hindernissen en andere zooi gingen de hemelsluizen open. De atleten kwamen binnendruppelen en keken vanaf een warme en vooral droge kleedkamer hoe de ademende kledij als een tweede, vooral plakkende, huid om mijn schonkige lichaam sloot. Ondertussen liep het water uit mijn schoenen.

Toen de training begon en men wat beschroomd de baan betrad, was het droog. Voor even, want daarna en op een moment dat ik druipend stond te klokken, begon het wederom te hozen. De combinatie met een frisse wind hielp niet mee aan het recuperatievermogen van deze jongen.

De volgende dag was ik slecht te pas en voelde ik mij, zoals men dat in deze dreven eveneens omschrijft, “”sloerig in de rakkert”. Een rauwe keel, rillingen, weinig eetlust. Een paar dagen later ochtendtraining in het bos. De stem een octaaf lager opdat ik verstaanbaar was, vaak aanwijzingen bassend langs de zijlijn in plaats van meerennen, net een paar minuten eerder klaar dan normaal – en niemand die het doorhad.

Komende woensdag opnieuw aan de bak. Als ik dan tenminste het leven heb.

Erik Endlich 

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief