Maandag 22 april 2024
Twentesport

Volleybalsters Oranje verslaan Frankrijk en staat in finale pre-OKT

Geplaatst op 13 november 2011 door   ·   Geen reacties

POREC – De volleybalsters van Oranje spelen vandaag de finale van het pre-olympisch kwalificatietoernooi tegen Kroatië. Nederland won in de halve eindstrijd eenvoudig van Frankrijk met 3-0 (25-14, 27-25, 25-20), terwijl gastland Kroatië Israël in vier sets wist te verslaan.

Nederland begon aan het duel tegen de Franse vrouwen zonder Manon Flier, die zaterdagmorgen het vliegtuig nam richting Nederland. De aanvoerster van Oranje kampt met een ontstoken slijmbeurs in haar knie en zou zaterdag en zondag niet kunnen spelen. Om haar revalidatie te bespoedigen werd besloten dat ze beter in eigen land behandeld kon worden.

Chaïne Staelens was de aanvoerster tegen Frankrijk en stond samen in de basisopstelling met Debby Stam, Ingrid Visser, Caroline Wensink, Janneke van Tienen, Laura Dijkema en Lonneke Sloëtjes (foto). Laatstgenoemde stond weer op de plek van Manon Flier en speelde prima. Het 20-jarige toptalent uit Varsseveld – oud-speelster van Longa’59 en Pollux – pakt de bal erg hoog als ze aanvalt en zorgt voor een sterk blok op rechtsvoor.

Nadat de eerste set met groot verschil was gewonnen, begon middenaanvalster Francien Huurman in de tweede set op de plek van Caroline Wensink. Bij 5-3 voor Nederland werd de Twentse buitenaanvalster Maret Grothues in het veld gebracht voor Chaïne Staelens. Het werd een spannende set waarin Oranje twee keer een setpoint moest wegwerken. Dat deden eerst Lonneke Sloëtjes en vervolgens Laura Dijkema (doortikbal) met overtuiging. De laatste twee punten voor Nederland kwamen in deze set voor rekening van Debby Stam, die op linksvoor twee keer met een blok wist te scoren.

In de derde set keek Nederland eerst even tegen een achterstand aan (4-8), maar daarna werd vrij snel orde op zaken gesteld. Met service en blok werd Frankrijk onder druk gezet, terwijl de aanval van Oranje weer prima rendeerde.

,,Ons eerste doel was de finale halen”, sprak interim-bondscoach Bert Goedkoop na afloop. ,,En verder wilden we bij sommige speelsters wat energie sparen en het risico op blessures verkleinen. Daarbij was het goed dat andere speelsters ritme op konden doen. Dat is belangrijk wanneer we ze morgen nodig hebben.’’
Vandaag speelt Nederland om 19.00 uur tegen Kroatië in de finale van het pre-OKT.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief