Donderdag 24 mei 2018
Twentesport

Gewin of gezin?

Geplaatst op 9 juli 2017 door   ·   3 Reacties

Het leek allemaal in kannen en kruiken, de doelman van Heracles, Bram Castro, zou deze club verruilen voor AA Gent. Directeur Jan-Nico Hoogma deed er zondagavond 2 juli 2017 zelfs een persbericht over uit, waarin Heracles officieel het vertrek van de doelman aankondigde. Maar het werd helaas een soap, want enkele dagen later werd duidelijk dat de transfer niet doorging en dat Castro gewoon bij Heracles zou blijven. Hoewel er toch ook weer geruchten waren over een vertrek naar een andere Belgische club. Kortom, chaotische toestanden en dat nadat Jan Smit nog maar nauwelijks als voorzitter zijn hielen bij de club had gelicht. Naar mijn mening was dit onder de verantwoordelijkheid van Smit ook nooit gebeurd. Hoe kun je nu een officieel persbericht de deur uit doen zonder dat alle handtekeningen zijn gezet?

Er werd dan wel een voorbehoud gemaakt, maar dat ging uitsluitend over de medische keuring, maar verder was nergens te lezen dat er geen overeenstemming zou zijn tussen de beide clubs en tussen de doelman en AA Gent. Toch waren Gent en Castro het kennelijk nog niet eens en kwamen ze er ook niet uit. Dit persbericht had dus nooit op deze wijze naar buiten mogen komen en dat is naar mijn mening heel amateuristisch. Het blijft tot op dit moment allemaal heel vaag en het lijkt er op dat Castro en zijn mogelijk nieuwe werkgever het uiteindelijk niet eens zijn geworden over het salaris, want hij werd medisch goedgekeurd. Het geld gaf dus de doorslag en daar draait het in dit soort zaken bijna altijd om.

Volgens Castro wilde hij echter dichter bij zijn gezin voetballen en daarom had hij voor Gent gekozen. Een heel plausibele reden en dan mag je er van uit gaan dat dit de prioriteit heeft en dat het salaris wat minder van belang is. Maar zou hij dan toch voor de pecunia gekozen hebben en niet voor zijn vriendin en zijn kinderen? Iedereen had begrip voor zijn argument te kiezen voor zijn gezin, maar het lijkt er nu op dat toch andere zaken de doorslag hebben gegeven. Of heeft Gent zich niet gehouden aan de gemaakte mondelinge afspraken? Ik mag er toch van uit gaan dat Castro zich bij zijn gesprekken met Gent heeft laten vergezellen van een zaakwaarnemer en mondelinge afspraken zijn, mits je deze hard kunt maken, toch rechtsgeldig? Komt er nu dan een claim richting Gent van de doelman en ook van Heracles?

Ik blijf het een heel vreemd verhaal vinden en hier zijn alleen maar verliezers. Het persbericht van Heracles lijkt de oorzaak van de publiciteit rond deze vermeende transfer en al de mooie tranentrekkende verhalen rond zijn vertrek. Dat mag Jan-Nico Hoogma zich aanrekenen als directeur en eindverantwoordelijke binnen Heracles. Dit persbericht had nooit verstuurd mogen worden voordat de transfer helemaal rond was geweest. Kennelijk kan hij Jan Smit nog niet missen en dat is toch een wat trieste constatering. Was er vorig jaar rond de persoon van Jan-Nico Hoogma ook niet enige onduidelijkheid rond zijn mogelijke overstap richting Hamburg? Deze gang van zaken is helaas weinig professioneel en geen goed begin van dit nieuwe seizoen voor Heracles.

Chris Walraven

Delen is sportief

Reacties (3)

 1. Jeroen says:

  Net als ik zijn wij allemaal buitenstaanders in deze vreemde zaak Chris. Het verschil is echter wel dat jij bepaalde conclusies trekt en er, tav Nico Jan Hoogma, en passant ook nog even zijn ‘vrijage’ met HSV er bij haalt. Of het fout is een persbericht uit te doen weten wij niet, ja nu achteraf gezien, maar achteraf is makkelijk lullen Chris! Achteraf weten wij het allemaal beter. Mogelijk zijn er met alle partijen wel mondelinge afspraken gemaakt en is er ter goeder trouw gehandeld, weet jij dat, ik niet! De Belgische club zou ook een mogelijke reden hebben gehad om er alsnog op terug te komen. Kortom een proces die is fout gelopen en dat had ook Jan Smit kunnen overkomen!

 2. Geurt says:

  Dat krijg je altijd als dit soort clubs buitenlandse zaken moeten afhandelen. Of ze laten zich piepelen, of ze kopen weer een kat in de zak of ze vallen van de ene in de andere fout. Kijk naar het colbert op de foto; toch zeker twee maten te groot, of neet ta ?

 3. Hans says:

  Gekke Geurtje succes met je nieuwe derderangs ‘buitenlandse spitsje’.
  Maar idd,we hebben de laatste jaren fijn geld binnen gehaald bij de Nederlandse topclubs Saint ettiene,hoffenheim,Bergamo enz.
  En het leuke is…..bij de enige traditie club in twenthe is het niet eens noodzaak.
Archief