Vrijdag 22 november 2019
Twentesport

Kiki 2.0

Geplaatst op 1 september 2018 door   ·   Geen reacties

Dat het vorig tennisseizoen niet goed ging met Kiki Bertens is eigenlijk een eufemisme. Ze kwam niet alleen fysiek te kort om mee te doen in de top van het vrouwentennis, maar met name psychisch mankeerde er van alles aan. De beelden tijdens Roland Garros van vorig seizoen, waarin een gebroken en huilende Kiki Bertens en een wanhopige coach Raemon Sluyter te zien waren, staan mij nog helder voor ogen. De samenwerking tussen Bertens en Sluyter stond op springen en of Kiki nog wel door zou gaan met tennis op dit niveau was ook zeer de vraag. Zij was klaar met tennis, zo gaf zij zelf aan.

Het benadrukken van haar faalangst was natuurlijk een dankbaar onderwerp voor de media en ik moet helaas toegeven dat ook ik er een column over heb geschreven, waarin ik haar niet heb gespaard. Ik moet nu echter deemoedig bekennen dat Kiki meer heeft gepresteerd dan ik ooit voor mogelijk heb gehouden. Zij heeft de handdoek niet gegooid, maar de zaken aangepakt, met als gevolg een nieuwe Kiki Bertens, die nu zelfs door velen, waaronder Tom Okker, die vijftig jaar geleden de finale speelde op de US Open, kansen werden toegedicht om dit toernooi te gaan winnen. Helaas gaat dit niet gebeuren want zij ligt er dus uit, maar dat hoort ook bij de wetten van de sport, je kunt namelijk niet alles winnen en soms loop je tegen een zeperd aan. Feit blijft, ondanks deze onverwachte nederlaag, dat er sprake is van een metamorfose en wat ben ik blij dat ik er eerder volledig naast zat. Daar horen dus excuses bij. Sorry, Kiki, ik had het mis.

Wat is er dan allemaal gebeurd waardoor er nu een nieuwe Kiki op de baan staat? Zij is bij haarzelf te rade gegaan en heeft besloten dat zij zo haar carrière niet wilde beëindigen. Zij nam niet langer genoegen met de verzuchting ‘Zo ben ik nu eenmaal’. Het moest dus anders en gelukkig, maar vooral heel verstandig, heeft zij haar falen op de baan niet opgehangen aan anderen. Yoga was voor haar een middel om haar angst en stress te bedwingen. Coach Raemon Sluyter is gebleven en bovendien heeft zij mentale begeleiding gezocht. Daar wordt nog al eens wat laatdunkend over gedaan, maar om zonder te grote stress of druk te kunnen blijven presteren in de topsport is deze vorm van begeleiding bijna noodzakelijk geworden en dat geldt zeker niet alleen binnen de tennissport. Zij is bovendien, samen met de bekende Rotterdamse bewegingscoach Errol Esajas, als een beest aan de slag gegaan en haar fysieke ontwikkeling is indrukwekkend. Kennelijk is het slaan met een lange hamer op een reusachtige autoband hiervoor een probaat middel. Hoe dan ook, haar prestaties en de vele uren keiharde training hebben vruchten afgeworpen, ze is mobieler, leniger, sneller en fitter geworden. Zij staat inmiddels op nummer dertien van de wereldlijst en een top tien klassering zit er binnenkort zeker in.

Maar er is nog wat veranderd in het leven van Kiki Bertens en misschien is dit wel de verandering met de meeste impact. Kiki is namelijk verliefd geworden en woont inmiddels samen met haar vriend Remko de Rijke in Breda. Remko is een ex-proftennisser en nu fysiotherapeut en tennistrainer. Hij reist dan wel niet met haar mee, maar kan haar op de momenten dat zij thuis is in ieder geval stevig onder handen nemen en misschien was dit wel precies wat Kiki nodig had.

Chris Walraven

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief