Vrijdag 22 juni 2018
Twentesport

Techniek

Geplaatst op 19 maart 2017 door   ·   1 Reactie

Het ligt mogelijk niet direct voor de hand om op deze site een column te schrijven over de verkiezingen, maar toch zijn er wel degelijk raakvlakken met sport. De aanvoerders van de partijen moeten echt topsport bedrijven om in de race te blijven. Ik zie verkiezingen dus als een wedstrijd en ook in Twente hebben er veel mensen aan deelgenomen. Hoe voelt u zich eigenlijk na deze wedstrijd, waarvan de voorbeschouwing maanden heeft geduurd en waar zoveel ploegen en zoveel spelers aan hebben meegedaan? Hoe u zich ook voelt, spannend was het natuurlijk wel. Ik ga er hier even van uit dat u bij de 80.8 procent en 10.4 miljoen kiezers hoort, die hun stem hebben uitgebracht en dus daadwerkelijk meegespeeld hebben. Het was helaas onmogelijk de wedstrijd live te volgen, je zag de spelers soms wel een hokje binnengaan, maar wat ze daar precies deden zou pas later op de avond duidelijk worden.

Toch is dit best een vreemd gevoel, je hebt de voorbeschouwingen allemaal kunnen volgen (sommigen hebben er zelfs aan deelgenomen), maar gedurende de tijd dat de wedstrijd wordt gespeeld van 07.30 tot 21.00 uur, weet je niet hoe de wedstrijd zich ontwikkelt en wat er zich feitelijk allemaal afspeelt. Alles concentreerde zich dus op het moment suprême dat vastgesteld was op 15 maart om 21.00 uur. Dan zouden we te weten komen hoe de wedstrijd was verlopen.

Ik had op dat moment afgestemd op de publieke zender NPO 1 en ging er eens goed voor zitten. Het komt niet zo vaak voor dat ik met zoveel spanning een uitslag van een wedstrijd tegemoet heb gezien, waarvan ik de wedstrijdbeelden niet voorbij had zien komen of anderszins op de hoogte was gebracht van het verloop. Heel vroeger luisterde ik naar Frits van Tuurenhout, maar dit keer ging Dionne Stax het ons vertellen. Helaas liet de techniek haar in de steek of iemand achter de knoppen maakte een fout. Het moment suprême ging verloren en het duurde even voordat we wisten hoe de wedstrijd was geëindigd en wie er allemaal gewonnen en verloren hadden. Saillant dat dit juist bij deze wedstrijd gebeurde, want omdat de spelleiders angst hadden voor het niet goed functioneren van de techniek, moesten we het spel spelen met vooroorlogse attributen, zoals een rood potlood en een telraam.

De techniek kan dus falen en het is goed dit te onthouden bij de technische ontwikkelingen die we tegenwoordig allemaal in de sport voorbij zien komen. Ik ben een groot voorstander van deze nieuwe ontwikkelingen, laat daar geen misverstand over ontstaan, maar laten we niet vergeten dat het dus ook fout kan gaan en daar ook rekening mee houden. De techniek moet naar mijn mening dus altijd een hulpmiddel blijven en de menselijke factor moet een rol blijven spelen, dat maakt bovendien het kijken naar sportwedstrijden juist zo aantrekkelijk. Scheidrechters, maar ook spelers, moeten onvoorspelbaar zijn en blijven, dat heeft voor mij een toegevoegde waarde. Ik ben het ook zeker niet altijd eens met de beslissing van een scheidsrechter. Over een heel seizoen zijn de gevolgen van foute beslissingen per ploeg echter tegen elkaar weg te strepen, hoewel Armenteros duidelijk een doorgebroken speler was, maar dit geheel terzijde. De techniek moet dus in de sport niet alles bepalend worden en bovendien wil ik graag zelf kunnen zien hoe het spel zich ontwikkelt en wat er tijdens de wedstrijd gebeurt. Daarom dus niet te veel verkiezingen, eens in de vier jaar is wat mij betreft echt meer dan genoeg.

Chris Walraven

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Jeroen says:

    Laat Bas Nijhuis aub stoppen om steeds maar de publiciteit te zoeken en vaste gast te worden van Derksen en Co. Hij maakt zich belachelijk elk weekend weer, want mijnheer ‘doorspelen’ weet het verschil niet meer tussen wel of geen overtreding. Ja geel geven voor commentaar op de leiding, dat kan mijnheer niet hebben. Dat een Feyenoorder Van Ginkel uit de wedstrijd heef geschopt heeft Bas niet gezien. Nee mijnheer ‘doorspelen’ wil het spelletje ‘mannelijk’ houden anders doen we internationaal niet meer mee volgens ‘de snor’. Internationaal doen we al jaren niet mee, maar dat terzijde en dat komt niet door de heren in het zwart en zeker niet door Bas Nijhuis. Nu maar hopen dat hij de volgende wedstrijd Top Oss tegen Achilles ’29 mag fluiten.
Archief