Zaterdag 27 april 2024

Matig FC Twente verslaat zwak Heracles in regio-derby

Geplaatst op 20 januari 2017 door   ·   1 Reactie

ENSCHEDE – De Twentse derby is geëindigd in een overwinning voor FC Twente. Het was Joachim Andersen die de 1-0 scoorde. Die stand bleef, ondanks alle pogingen van Heracles Almelo, tot het einde ongewijzigd.

Zelden was een wedstrijd tussen FC Twente en Heracles zo beladen als deze editie. Jarenlang gold het als een vanzelfsprekendheid dat het rijkere FC Twente kon beschikken over een ploeg die kwalitatief dusdanig beter was, dat alle inzet van Heracles ten spijt de uitslag van de derby op voorhand al min of meer vast stond. Doordat FC Twente een flinke stap terug heeft moeten doen zijn beide clubs een stuk dichter bij elkaar gekomen wat mogelijkheden betreft. Dat was de afgelopen week goed te merken. Met name vanuit het Almelose kamp werd alles uit de kast gehaald om de zaak op scherp te krijgen. Opvallend was dan ook dat juist op het moment dat het moest gebeuren Heracles niet thuis gaf.

De Almeloërs begonnen pas te voetballen en strijden op het moment dat het al 1-0 stond. FC Twente begon feller aan de wedstrijd. Het openingsoffensief leidde tot schietkansen voor Mateusz Klich en Enes Ünal, die de bal net naast schoot. In de tiende minuut was het wel raak. Een snel genomen vrije trap van Klich kwam bij Bersant Celina, die de volledig vrijstaande Andersen vond. De Deense verdediger liet het buitenkansje niet liggen en kopte de bal met een boogje over doelman Bram Castro. Deze tegentreffer bleek het sein voor Heracles om de wapens inzet en strijd alsnog uit de kast te halen, iets wat al vanaf de aftrap had gemoeten. Erg veel meer dan het ontregelen van het spel van FC Twente leverde het niet op. Alleen Samuel Armenteros wist zich te onderscheiden door tot twee kansen te komen. In beide gevallen stuitte hij op de sterk keepende Nick Marsman.

Na rust, met  Jaroslav Navratil in de ploeg voor de tegenvallende Daryl van Mieghem, liet Heracles eindelijk de passie en strijd zien die de ploeg nodig heeft om het een sterkere tegenstander lastig te maken. Het resulteerde meteen in twee keer kansen op de gelijkmaker via t vrije trappen van Brandley Kuwas en Thomas Bruns. De beste mogelijkheid was er in de zeventigste minuut voor een andere invaller, Vincent Vermeij. De spits, die bij Heracles nauwelijks aan voetballen toekomt, slaagde er niet in de mogelijkheid te verzilveren. Aan de andere kant bleef FC Twente verzuimen het duel te beslissen.  Ünal schoot op de paal, nadat hij voor rust al een doelpunt wegens vermeend buitenspel afgekeurd zag worden. Zo bleef het tot de slotminuut spannend, maar kwamen de punten uiteindelijk terecht bij de ploeg die daar het meest recht op had.

FOTOGRAFIE: Cees Elzenga

FC Twente – Heracles Almelo 1-0 (1-0)
Scoreverloop: 10. Andersen 1-0
Gele kaart: Andersen (FC Twente)
FC Twente: Marsman, Ter Avest, Andersen, Thesker, Van der Lely, Mokotjo, Celina (89. Bijen), Klich, Yeboah (46. F.Jensen), Ünal, Seys (82. Trajkovski).
Heracles Almelo: Castro, Droste, Te Wierik, Hoogma, Gosens, Bruns (81. Van Ooijen), Pelupessy, Duarte (65. Vermeij), Kuwas, Armenteros, Van Mieghem (46’ Navratil).