Nederlands vrouwenelftal verzekerd van play-offs

Geplaatst op 17 september 2014 door   ·   Geen reacties

Dekker 375x250 CF4A0780 - HoaOSLO – Een mooie avond voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. De Oranjevrouwen hebben de poulefase van de WK-kwalificatie afgesloten met een 2-0 overwinning in en tegen Noorwegen. De ploeg van bondscoach Roger Reijners heeft zich met deze zege verzekerd van een plek in de play-offs op weg naar het WK 2015. Nederland eindigt op een tweede plek in groep vijf. Poulewinnaar Noorwegen plaatste zich afgelopen zaterdag rechtstreeks voor de eindronde volgend jaar in Canada.

De 1.512 toeschouwers in het Nadderud stadion nabij Oslo kregen een goed spelend Nederlands elftal te zien. De beste kans van de eerste helft was in de 45e minuut. Na een uittrap van keeper Geurts en doorkoppen van FC Twente-speelster Anouk Dekker (archieffoto) ging aanvaller Melis op de Noorse keeper Hjelmseth af. De sluitpost van de Noren tikte de bal echter uit het doel. De tweede helft bleef Nederland geduldig en gecontroleerd spelen en kwamen de Oranje-internationals steeds beter in de wedstrijd. In de 68e minuut was het raak. Een corner van Spitse werd weggewerkt door de Noren, maar kwam voor de voeten van Dekker. Met een fraai schot zette de middenvelder Nederland op 0-1. Een kleine tien minuten later was het opnieuw raak. Een prima aanval van de Oranjevrouwen, waarbij Melis uitstekend naar binnen sneed en de bal voor het doel legde, werd door Van de Donk binnengeschoten: 0-2.

‘Een meer dan lekkere uitslag’, aldus bondscoach Reijners. ‘Ik ben bovenal blij met de wijze waarop we gespeeld hebben. We hebben grote kansen gecreëerd en de wedstrijd gecontroleerd. In de rust heb ik aangegeven dat het belangrijk was de controle vast te houden en dat hebben we gedaan. Met vooral een fantastisch tweede doelpunt, een mooie aanval over de flanken die Van de Donk fraai inschiet. We hebben een prima spel gespeeld tegen een ploeg met veel kwaliteit en loopvermogen. Maar we zijn er nog niet. We zijn met dit team goed op weg en dat geeft vertrouwen richting de play-offs. We willen heel graag naar het WK en de wedstrijden om daar te komen moeten nog gespeeld worden. We hebben nog een klus te klaren.’

Aanvoerder Mandy van de Berg: ‘Lekker, geweldig dat we geplaatst zijn voor de play-offs. We waren ons er van bewust dat we er bijna waren, maar deze wedstrijd wil je toch alles geven en ook gebruiken om met vertouwen naar play-offs te gaan. En dat is zeker gelukt vanavond. We wisten dat we heel gecontroleerd op zoek moesten naar goals. In de eerste helft hadden we al mogelijkheden gehad om de score te openen. Vervolgens is het belangrijk om je geduld te bewaren en je eigen spel te blijven spelen. Dan weet je dat er meer kansen komen en op die momenten moet je toe slaan. Een mooie overwinning. Nu op naar de play-offs, want we zijn er natuurlijk nog niet. Doel is het WK halen.’

De vier landen die tot de beste nummers twee behoren zijn Nederland, Italië, Oekraïne en Schotland. Deze ploegen spelen de eerste play-off (uit- en thuiswedstrijd) op 25/26 en 29/30 oktober 2014. De winnaars daarvanstrijden in de beslissende play-off ronde (opnieuw uit en thuis) op 22/23 en 26/27 november 2014 om het laatste Europese WK-ticket. Loting van deze barragewedstrijden is dinsdag 23 september.

De wereldkampioenschappen vinden plaats in de zomer 2015. Van 6 juni tot en met 5 juli is gastland Canada organisator van het toernooi. Plaatsing zou voor Nederland een debuut betekenen op een WK eindtoernooi.