Donderdag 13 december 2018
Twentesport

Nooit waren belangen bij Heracles-FC Twente zo groot

Geplaatst op 8 maart 2018 door   ·   Geen reacties

ALMELO/ENSCHEDE – Het blijven voor velen in Tukkers dé wedstrijden van het jaar, ook al staan de confrontaties tussen Heracles en FC Twente nu al vele jaren op het programma. Morgenavond is het weer zover, een bijzondere editie, een dik uur van de waarheid dat onderbroken voor thee zes kwartier duurt. Van meet af aan alles of niets. Er staat veel op het spel. Enschede heerst over de Agenda van Twente, dat is mooi, maar Almelo gaat voor de Agenda van Europa.

Overigens greep de opwarmer vandaag plaats, met de hoop voor de toekomst: jonge voetballers uit Almelo en Enschede in vol ornaat op het kunstgras van Heracles. Ging dat nog speels en spontaan, morgenavond zal het spatten en vlammen. Zelden waren de verhoudingen (en de belangen) zoals ze nu zijn: Heracles favoriet met nog een kleine kans op nacompetitie om Europees voetbal en FC Twente met het gevaar van directe of indirecte degradatie.

Behalve de om punten gaat het ook om de eer van de regio. Heracles, de kleine broer van ooit, is nu de topfavoriet en FC Twente, de grote broer van weleer, moet op de boorden van de Weezebeek knokken voor lijfsbehoud. De wereld in Twente op z’n kop.

Heracles en FC Twente willen beide winnen, ook los van het regionale prestige valt er voor beide keurkorpsen niks weg te geven. Komt bij dat het publiek in Almelo altijd wil winnen, maar zeker van de roodhemden uit Enschede, ook al is ex-trainer Gertjan Verbeek van Heracles nu oefenmeester van FC Twente, of misschien wel juist daarom. Alle ingrediënten dus voor een spektakel dat zijn weerga niet kent. Calimero de reus en Goliath de dreumes.

Illustratief
Illustratief voor het seizoen van beide ploegen zijn de uitslagen van afgelopen weekend. FC Twente liet in de eigen Veste met 1-1 twee punten liggen tegen FC Groningen, ofschoon de Enschedeërs genoeg kansen kregen om het hele poet te pakken doordat een driepunter binnen de mogelijkheden lag, maar het was zoals Verbeek deze week concludeerde: ‘Het zit er wel in, maar het komt er niet uit.’

Heracles won in Kerkrade met 0-3 van Roda JC, wat wel terecht was, maar ook een tikje geflatteerd. Overigens bewezen de Almeloërs met hun zege, de eerste op vreemde bodem, dan wel weer FC Twente een goede dienst, want een geduchte concurrent in de onderste regionen. Daar zal het wat de Almeloërs betreft bij blijven qua vriendendienst.

Wellicht kan FC Twente enige hoop putten uit de zege in eigen stadion op Heracles, eerder dit seizoen, ook op een vrijdagavond, met 2-1.

Op eigen kracht

FC Twente moet niettemin winnen, op eigen kracht. Dat dient dan te gebeuren zonder Oussama Assaidi, want die is geblesseerd. Ook ontbreekt Haris Vuckic op het appèl, eveneens geblesseerd en bovendien geschorst. Het ziet ernaar uit dat Michaël Maria in de basis zal starten. In de wedstrijdselectie van trainer John Stegeman ontbreken Jeff Hardeveld en Dario van den Buijs met een knie- respectievelijk een liesblessure.

De wedstrijd in een uitverkocht stadion staat morgenavond vanaf acht uur onder leiding van scheidsrechter Kevin Blom, die dit jaar aan zijn vijftiende seizoen als arbiter in de eredivisie is begonnen.

Grote belangen
Hopelijk is de sfeer morgen ondanks de grote belangen net zo sportief als gisteren de ontmoeting tussen de jonge talenten van beide clubs, waarvoor de hoofdsponsors Asito (Heracles) en Pure Energie (FC Twente) het initiatief namen.

FOTOGRAFIE: Cees Elzenga (senioren) en Heracles (junioren)

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief