Tadic schiet Twente op de valreep langs AZ

Geplaatst op 16 maart 2014 door   ·   Geen reacties

375x250 CF4A1024ENSCHEDE – FC Twente heeft zondagmiddag in een slechte wedstrijd op de valreep drie punten overgehouden aan het thuisduel met AZ. Nadat het in de rust nog tegen een 1-0 achterstand aankeek door een benutte vrije trap van voormalig Tukker Steven Berghuis, bezorgde Dusan Tadic met een assist en een doelpunt zijn ploeg de overwinning. Door de zege neemt de ploeg van Michel Jansen de tweede plek over van Vitesse, dat zaterdagavond verloor van PSV.

De eerste twintig minuten in de Grolsch Veste waren voor FC Twente. AZ zakte in en liet de thuisploeg het spel maken. Toch was het balverlies van AZ-aanvoerder Nick Viergever dat de eerste kans opleverde. Jesús Corona kon door op links, maar had zijn vizier niet op scherp en stuitte op AZ-doelman Esteban. Na ruim een kwartier spelen was het weer Corona die voor gevaar zorgde. Hij passeerde zijn directe tegenstander buitenom, maar mikte net over het doel.

In het restant van de eerste helft ging Twente slordig om met het vele balbezit en creëerde het weinig tot niets. Alleen Dico Koppers wist een keer voorlangs te schieten. Geheel uit het niets kwam AZ vijf minuten voor rust op voorsprong. Een overtreding op Roy Beerens resulteerde in een vrije bal voor de bezoekers uit Alkmaar op de rand van het zestienmetergebied. Ex-FC Twentespeler Steven Berghuis mocht aanleggen en schoot de bal via keeper Nick Marsman hard in de linkerhoek: 0-1. Nog voor rust ging Twente op zoek naar de gelijkmaker, maar slaagde daar niet in. Quincy Promes legde de bal vanaf rechts terug op Dusan Tadic, maar hij plaatste de bal ruim een meter naast.

De tweede helft begon voortvarend voor de Tukkers. Na nog geen vijf minuten spelen volgde een aaneenschakeling van kansen voor de thuisploeg. Nadat Luka Djordjevic zijn hoofd niet goed achter een voorzet van Roberto Rosales kon zetten, knalde Promes de afvallende bal snoeihard op de paal. In de rebound mikte Kyle Ebecilio te hoog. AZ antwoordde vrijwel direct. Een schot van Roy Beerens zeilde nog maar net over de deklat.

Ondanks het wervelende begin zakte de wedstrijd toch weer in. Twente bleef slordig met het balbezit omgaan en dat resulteerde in enkele fluitconcerten vanaf de tribune. Na driekwart wedstrijd kwam uit het niets toch de verlossende gelijkmaker. Rosales stuurde Tadic op rechts de diepte in, die de bal panklaar legde voor Youness Mokhtar. De voor Corona ingevallen buitenspeler hoefde de bal alleen nog maar binnen te tikken: 1-1.

Twente ging op zoek naar de winnende treffer en leek daar lange tijd niet in te slagen. Het ontbrak de Enschedeërs aan scherpte en concentratie, waardoor echte kansen uitbleven. Toch wist Twente de buit binnen te halen. Dusan Tadic mocht in de allerlaatste seconden van de wedstrijd aanleggen van twintig meter en schoot de bal strak in de linkerhoek, waarna de Grolsch Veste ontplofde.

Twente doet met de overwinning goede zaken in de strijd om een plaats in de voorronde van de Champions League. Doordat Vitesse zaterdagavond verloor bij PSV, staat het weer tweede achter koploper Ajax.

FC Twente – AZ 2-1 (0-1)
40. Berghuis 0-1, 69. Mokhtar 1-1, 90+4. Tadic 1-2

Gele kaarten: Koppers, Rosales (FC Twente), Poulsen, Wuytens (AZ)

Opstelling FC Twente: Marsman; Rosales, Martina, Bengtsson, Koppers; Ebecilio(83. Eghan), Gutiérrez, Tadic; Promes, Djordjevic(68. Borven), Corona(46. Mokhtar)

Opstelling AZ: Esteban; M. Johansson, Viergever, Wuytens, Poulsen; Ortiz(70.Gorter), Elm(68. Henriksen), Gudelj; Berghuis, A. Jóhannsson(60. Gudmundsson), Beerens