Dinsdag 12 november 2019
Twentesport

‘We willen geen tussenstation van FC Twente zijn’

Geplaatst op 19 november 2013 door   ·   12 Reacties

go ahead eagles logoDEVENTER – Go Ahead Eagles en FC Twente leiden vanaf komend seizoen niet meer samen de jeugd op. Na vijf jaar komt er een eind aan de samenwerking waar ook Heracles deel van uit maakt. De Eagles willen onder leiding van de initiatiefnemers Henk ten Cate en John Oude Wesselink weer zelf een jeugdopleiding creëren. De Adelaarshorst moet weer net als vroeger een kweekvijver worden voor profvoetballers. ‘We willen niet langer het vijfde rad aan de wagen zijn. We willen geen tussenstation van FC Twente zijn’, zegt Oude Wesselink. Zijn voormalige ploegmaat Gerard Somer is echter sceptisch over het nieuwe beleid: ‘Om een goede academie tot stand te brengen, moet je heel wat teweeg brengen. Ik betwijfel of het kan lukken.’

Internaat
Go Ahead Eagles had ooit een zeer befaamde jeugdopleiding inclusief internaat. Talloze topspelers kwamen eruit voort. Internationals als Nico Rijnders, Henk Warnas, Oeki Hoekema, Pleun Strik, Pleun Strik, René Eijkelkamp en Marc Overmars en ook bekende oud-profs als Peter Ressel, Michel Boerebach, Wim Woudsma, Dwight Lodeweges, Johan Derksen en André van der Ley hebben op het internaat gezeten.  In 1996 stopte het internaat, Go Ahead bleef wel jeugd opleiden; tot vijf jaar geleden. Toen ging de opleiding op in die van FC Twente/Heracles en kregen de talenten uit de regio Deventer hun opleiding in Twello en op het trainingscentrum in Hengelo. ‘En dat was niet goed’, meent Oude Wesselink (63), die meer dan 400 eredivisiewedstrijden heeft gespeeld in een eerdere glorietijd van Go Ahead.

Afhankelijk
Champions League Panathinaikos - Press conferenceOude Wesselink en zijn generatiegenoot en oud-ploegmaat Henk ten Cate (foto hiernaast) gaan de nieuwe plannen om de eredivisiedebutant een eigen opleiding terug te geven, vormgeven. ‘Zoals het was, kon het niet langer. Dat was niet goed. De opleiding, zoals die nu is, is alleen maar voordelig voor FC Twente. Go Ahead is het vijfde rad aan de wagen, is slechts een tussenstation.  We zijn afhankelijk van FC Twente. Voor Go Ahead zit er nul continuïteit in. Soms lenen we spelers en die gaan dan korte tijd later terug. Zie recent nog jongens als Promes en Marsman. We willen niet meer afhankelijk zijn van FC Twente en Heracles’, zegt Oude Wesselink die ook kritisch is over de manier waarop de jeugd bij FC Twente wordt opgeleid. ‘Ze spelen daar heel veel positiespel. Dat is misschien wel goed, maar je ziet wel dat er bijna geen enkele eigen jeugdspeler tot het eerste elftal doordringt. Dus daar is toch iets niet goed. Bij Ajax en Feyenoord kan het wel. Wij geloven meer in de opleidingen van vroeger.’

Amateurclubs
De voormalige centrumverdediger refereert aan het elftal dat in 1992 naar de eredivisie promoveerde met door Go Ahead zelf opgeleide spelers als Paul Bosvelt, Mark Schenning, Dennis Hulshoff en Marco Heering. ‘Dat willen we opnieuw teweegbrengen. Je leidt spelers op, twee of drie van hen halen het eerste en de rest komt bij de amateurclubs terecht die dan ook baat bij zullen hebben. In en rond Deventer voetballen de hoogst spelende amateurclubs tweede klasse. We willen een gezonde club worden, met een rode draad, met herkenbaar voetbal vanuit de jeugd. Henk schrijft momenteel een technisch jeugdplan. Hij zal aangeven hoe er van dag tot dag getraind moet worden. Dat zal volgens een twee-sporenbeleid gerealiseerd moeten worden, we moeten de opleiding opzetten en daar hebben we vijf jaar voor nodig en we moeten zorgen dat Go Ahead op het hoogste niveau blijft voetballen.’

oude wesselinkDrie ton
Een jeugdopleiding van een profclub kost veel geld. Oude Wesselink (foto rechts) beseft het. Daarbij komt nog dat de club thans met ruim vijf miljoen euro een van de de laagste begrotingen van de eredivisie hanteert. Hij denkt met drie ton per jaar klaar te zijn. ‘We betaalden tot nu toe een ton aan FC Twente en die komt dus terug. Er is nog een project gaande waar geld uitkomt en de rest komt uit sponsoring. We zetten het anders op dan bij FC Twente. We zullen bijvoorbeeld de jongens niet met busjes gaan ophalen. We rekenen vooral op de Stedendriehoek Zutphen-Apeldoorn-Deventer. De jongens zullen op eigen gelegenheid moeten komen.’


Somer

somerZoals gezegd, Gerard Somer (foto links), oud-trainer van oa Heracles, en met Oude Wesselink en Ten Cate jaren speler van Go Ahead, is niet overtuigd van het welslagen van het plan. ‘Er is veel geld nodig om het allemaal voor elkaar te krijgen. Ik betwijfel of ze het allemaal rond kunnen krijgen. Er komt zoveel bij kijken om een goede voetbalacademie te ontwikkelen. En als het dan allemaal functioneert, gaan de besten nog naar FC Twente of Vitesse. Ten Cate en Oude Wesselink zullen heel wat waar moeten maken. Er zal nog heel wat water door de IJssel vloeien voor ze in deze moeilijke tijd een top-jeugdopleiding uit de grond gestampt hebben’, aldus Somer.

 

Delen is sportief

Reacties (12)

 1. Geurt says:

  De kritiek van Oude Wesselink op met name het eindeloos gedoceerde positiespel in de Twentse opleiding, is volkomen terecht. Er worden slappe, doodgepamperde schakers afgeleverd. De Academie is een bodemloze echoput.

 2. Martijn Aalderink says:

  Nu gaan de grootste talenten naar Enschede. Straks komt Enschede langs, brengt de talenten in kaart en haalt ze alsnog op. Veel zal er niet veranderen voor Twente. Voor Go Ahead levert het dan alleen maar minder op. De besten met de besten tegen de besten was ooit een regel van Erik ten Hag die daarmee aangaf dat door met de beste spelers te trainen je als speler zelf ook beter wordt. Nu zitten die besten in Enschede en in Deventer het restant. Niet zo heel erg goed met niet zo heel erg goed is leuk voor het amateurvoetbal, maar niet voor een club die Eredivisie wil spelen. Referen naar vroeger is leuk, maar toen was Deventer Enschede een hele afstand. Nu staan de scouts uit heel Europa langs de lijn. De tijden veranderen en wie, zoals Go Ahead nu, in het verleden blijft hangen, is een romanticus en geen realist.

 3. Jeroen says:

  Ze hebben in Deventer gewoon “de kolder” in de kop. Ze komen na jaren weer eens kijken op het hoogste nivo en denken de hele wereld weer aan te kunnen. Oude rotten worden weer van stal gehaald en de heren denken dat de tijd van toen weer terug komt. Nee heren Go Ahead heeft heel veel terrein op het gebied van opleiden, financiële middelen en voorzieningen verloren. Als ze dit of volgend seizoen weer uit de eredivisie geknikkerd worden is het heel gauw afgelopen met dit gebeuren. Ken je plaats Go Ahead.

 4. peter says:

  Eindelijk verlost van die arrogante tukkers, GAE is tenminste een echte volksclub met een uniek stadion.

  ALS JE GROOT BENT MOET JE NIET ZO LAAGDUNKEND DOEN en juist respect hebben dat je met weinig middelen je nog zo kan meedoen in de eredivisie.

 5. Jeroen says:

  En en al emotie Peter, nergens op gestoeld, alsof het geld in Deventer met bakken binnekomt. Laten ze maar eerst zorgen een blijvertje te zijn in de eredivisie en daar hebben ze elk € voor nodig. Van historie en emotie kun je niet leven, ook Go Ahead niet. De tijd zal het leren.

 6. Barrie says:

  Gerard Somer die is reel hij heeft er kijk op. Go Ahead is met veel pijn en moeite in de Eredivisie gekomen en ze zullen er ook met pijn en moeite weer uitvliegen.

  Binnenkort komen ze in de Veste. Kan leuk worden.

 7. peter says:

  Respect, als je als Twente zijnde niet van GAE wint is het een schande als je kijkt naar selectie en begroting.
  GAE heeft niets te verliezen.
  Als je gemiddeld 1 punt per wedstrijd pakt, blijf je er in.
  Met geld kun je niet alles. (gelukkig)

 8. Geurt says:

  Go Ahead leeft van euforie, onbevangenheid en 2 razendsnelle vleugelspelers. Dan ben je gewoon subtopper in de Eredivisie en kun je zelfs Europees halen. Beter dat dan het laffe angstconcept dat de speelstijl in Enschede kenmerkt. Zoveel kwaliteit, zo weinig durf, spelvreugde en agressie. Vreselijk.

 9. Jeroen says:

  Laten we het bij de feiten houden heren. Met geld kun je niet alles zegt Peter. Klopt maar met “oud papier” kom je helemaal nergens. Dat er enkelen bij Twente arrogant zijn is algemeen bekend, maar prik daar aub door heen want feitelijk is het gebakken lucht. Westelingen zijn over het algemeen praatjemakers, maar de meeste Tukkers zijn bescheiden en doen normaal en hebben respect voor een ander. Ook Go Ahead moet geen callimero gedrag laten zien, daar zijn jullie een veel te mooie club voor. Ga uit van eigen kracht, zorg een stabiele eredivisie club te worden de komende jaren en gebruik daar elk € cent voor. Als je “spek op het bot hebt” en voldoende eigen middelen, bouw dan langzamerhand weer een eigen jeugdopleiding op. Elke € die je er nu aan besteed kun je beter in je 1e selectie stoppen.

 10. peter says:

  Jeroen, zo als je het nu formuleert, kan ik grotendeels met je meegaan. En ik heb zo wie zo meer met oosterlingen dan met westerlingen. Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg is ook in Deventer het motto.

  En dat we in Deventer op de centjes moeten letten is een feit.

 11. Martijn Aalderink says:

  Punt is dat Go Ahead met de huurlingen en afvallers van Twente verder komt dan met eigen opgeleide spelers, waar andere clubs tussentijds toch de topper weghalen. Bovendien kost het een stuk minder.

 12. Frenk says:

  Ik hoop dat het jeugd opleidingsplan slaagt. Dan moet er t.o.v. enkele jaren geleden wel iets veranderen. Spelers als Mustafa Saymak en Stefan Berghuis zijn door het toenmalige go ahead eagles scoutingsteam als talent aangemerkt, maar door de technische leiding destijds afgewezen.
  Dit zijn op dit moment 2 succesvolle jonge ere divisiespelers.
Archief