Donderdag 13 juni 2024
Twentesport

Pim Ligthart Nederlands kampioen wielrennen op de weg, Tankink nipt tweede

Geplaatst op 26 juni 2011 door   ·   Geen reacties

OOTMARSUM – Pim Ligthart is Nederlands Kampioen wielrennen bij de beroepswielrenners geworden. Na achttien rondes door de straten van het Twentse Ootmarsum, over 243 kilometer, was de Vacansoleil-renner zondag de sterkste in een sprint tussen zes man. Bram Tankink, afkomstig uit Haaksbergen, werd tweede, Reinier Honig derde. Bauke Mollema, Rob Ruijgh en Floris Goesinnen waren de andere leden van de kopgroep, die op 22 kilometer van de finish ontstond.

Met nog drie ronden te gaan had de Rabobankploeg de zaken nog goed voor elkaar, aangezien het goed vertegenwoordigd was in de kopgroep. Weliswaar niet met grote favoriet Lars Boom, maar wel met renners als Robert Gesink, Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk. Het was echter Gesink, die de boel deed ontploffen door op de pedalen te gaan staan. Enkele ploeggenoten moesten daardoor lossen. Hijzelf uiteindelijk ook.

Daarop ontstond opnieuw een kopgroep, waarna het peloton het gat dich reedt. Hierna ontstond andermaal een nieuwe kopgroep, dit alles in de voorlaatste ronde. Rob Ruijgh, Pim Ligthart, Bram Tankink, Bauke Mollema, Reinier Honig en Floris Goesinnen gingen er vandoor, om vervolgens onderling te bepalen wie zich Nederlands kampioen van 2011 mag noemen. Het peloton probeerde het gat wel dicht te rijden, maar Vacansoleil liet die pogingen in de kiem smoren.

Uiteindelijk ging in Ootmarsum de kopgroep van zes renners om de zege sprinten. Nadat Rob Ruijgh onvoorstelbaar veel kopwerk deed, had Pim Ligthart in de sprint geen moeite om de titel te grijpen. ”Ik moet Rob een heel groot compliment geven, dankzij hem konden we voorop blijven”, zei Ligthart. ”Ik ben er in de slotronde in gaan geloven. Toen we Ootmarsum doorreden, wist ik dat ik een grote kans maakte om te winnen.”

Voor Haaksbergenaar Bram Tankink (foto) voelde de tweede plaats als een nederlaag. ”Twee ronden voor het einde had ik de anderen bij ons in de ploeg gevraagd hoe ze zich voelden. De kopmannen zeiden dat ze goed waren. Maar toen ik met die groep voorop reed, kwamen ze niet. Dan probeer je nog wel wat, Pim Ligthart was nu eenmaal de beste. Mijn complimenten aan Pim’, sprak Tankink sportief.

Tom Veelers (Oldenzaal) kwam als negende binnen. Joost Posthuma (Enschede) finishte als 22ste. Dertigste was zijn ploeggenoot bij Leopard Trek Tom Stamsnijder (Bornerbroek) en op de 45ste plaats werd Maarten de Jonge uit Oldenzaal geklasseerd. 

(Foto Sportfoto.nl)

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief