Woensdag 22 mei 2024
Twentesport

Doos met lucht

Geplaatst op 19 september 2012 door   ·   Geen reacties

Dat woorden vanuit het Engels rechtstreeks in het Nederlands infiltreren heeft twee redenen. Enerzijds komt dat door foute managers die te veel Amerikaanse boeken hebben gelezen en anderzijds gebeurt het om te verbloemen dat een woord eigenlijk niks betekent. Het woord skybox heeft elementen van beide in zich. ‘Doos met lucht’ bekt nou eenmaal niet echt lekker en dat is voor de foute managers die die dozen veelal bevolken natuurlijk niet echt fijn.

Zo’n doos met lucht kost 45 duizend euro, weet ik sinds kort. Sterker nog, dankzij onderwijsinstelling Consent, die zo’n doosje voor zichzelf had weten te bemachtigen, weet zelfs heel Nederland dat. Dat doet het natuurlijk goed in het huidige tijdsgewricht, zo’n bericht. Je zou nog kunnen wijzen op het symbolische karakter van het geheel, want voor een instelling die 33 scholen verenigt is 45 duizend euro nou ook weer geen duizelingwekkend kapitaal. Die relativerende noot schiet Consent met haar reactie op de reuring echter zelf doeltreffend aan diggelen.  

De reactie van bestuurslid Marcel Poppink op de ophef getuigde van zo’n tragisch gebrek aan realiteitszin, dat hij waarschijnlijk niet eens in de gaten heeft dat hij zich op perfecte wijze afficheert als het vleesgeworden kwaad. Die van de foute, graaiende en profiterende bestuurder. Poppink is zo iemand die zijn woorden met zo veel scheepjeswol omkleedt, dat je geen idee meer hebt wat hij nou bedoelt. En waarschijnlijk is dat ook zijn bedoeling. Jammer genoeg werkt dat misschien zo in zijn natuurlijke habitus, maar zwart op wit afgedrukt in een krant staat het wel erg pijnlijk. De doos met lucht noemt hij vanwege de negatieve associatie liever geen skybox, maar een  ‘platform dat ons makkelijker bij elkaar brengt.’ En daarbij is ‘ons’ in dit geval een ‘maatschappelijk plein’. Verder oreert hij nog iets over een ‘stip aan de horzion’, maar het kwaad is dan allang geschied. De woorden van Poppink schuren en schrijnen inmiddels als staalwol.

FC Twente blijft ondertussen buiten schot in alle commotie. Oké, die 45 duizend euro is natuurlijk van harte welkom, maar had de club die zich zo graag voorstaat op haar maatschappelijke gezicht had zich misschien ook eens achter de oren kunnen krabben bij het verzoek van Consent? Hoe maatschappelijk verantwoord is het om 45 duizend euro te incasseren van een organisatie die afhankelijk is van schaarse belastingcenten, bedoeld om onze kinderen goed onderwijs te bieden. Had FC Twente deze klant niet gewoon moeten weigeren met een beroep op gezond verstand en algemene fatsoensnormen?

Hoe dan ook, binnenkort komt er ongetwijfeld weer een nieuwe luchtdoos  in de verkoop. Er is vast nóg wel een foute manager te vinden die – zonder daar belastinggeld voor aan te wenden – op zoek is naar een stip aan de horizon en een platform om mensen bij elkaar te brengen. Want ondanks vier jaar crisis lijkt die bevolkingsgroep nog immer onuitputtelijk.

Dan toch nog even: voor wie graag een inkijkje wil in de onnavolgbare denkpatronen van Marcel Poppink verwijs ik graag naar de website van Consent. Een waarschuwing voor diegenen die vlekken in hun nek krijgen van filosofische prietpraat is daarbij wel op zijn plaats.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief