Woensdag 8 mei 2024
Twentesport

EK Vrouwen met tamelijk grote inbreng van FC Twente

Geplaatst op 15 juli 2017 door   ·   Geen reacties

ENSCHEDE -Vanaf het eerste fluitsignaal van het EK voor vrouwen op 16 juli zullen alle ogen gericht zijn op de Oranje Leeuwinnen, het een ruim aanstal speelsters van  FC twente en speelsters dei er gespeeld hebben in de selectie. In uitverkochte stadions kunnen ze voor eigen publiek laten zien waar ze toe in staat zijn. De hunkering naar succes op eigen bodem is groot, iedereen wil meer dan de achtste finale op het WK van 2015 in Canada. Kunnen ze die verwachtingen waarmaken? En wie zijn de andere favorieten voor de eindzege?

Hoe sterk zijn de Oranje Leeuwinnen?
Het samenstellen van de selectie was voor Sarina Wiegman een moeilijke opgave. De bondscoach kon kiezen uit een flinke lading speelsters, die zich niet alleen goed ontwikkeld hebben maar ook zeer fit zijn. Goed nieuws voor de liefhebbers van vrouwenvoetbal in Nederland natuurlijk; de beste speelsters staan straks op het veld. Wiegman kondigde halverwege juni aan veel vertrouwen te hebben in het EK. Oranje is in haar ogen namelijk veel verder dan op het WK 2015 in Canada het geval was. Dat staat ook buiten kijf, aangezien er veel talenten doorgebroken zijn en Wiegman met speelsters als Vivianne Miedema, Lieke Martens en Mandy van den Berg echt wel toppers in huis heeft.

Naast de drie toppers zijn er veel speelsters met een FC Twente verleden. Anouk Dekker (Montpellier HSC), Ellen Jansen (FC Twente),  Renate Jansen (FC Twente), Danique Kerkdijk (Bristol City), Jill Roord Bayern Munchen), Shanice van de Sanden (Liverpool FC),  Sherida Spitse (FC Twente),  Sari van Veenendaal (Arsenal),
Siri Worm (Everton) brengen het aantsal speelsters met een FC Twente achtergrond op negen.

Het WK 2015 eindigde voor de Oranje Leeuwinnen in de achtste finales tegen grootmacht Japan, dat destijds echt een klasse beter was en met 2-1 won. De toenmalige bondscoach Roger Reijners stelde in de groepswedstrijd tegen China (0-1 verlies) zes speelsters op die binnen Nederland voetbalden. Nu, twee jaar later, spelen meer speelsters van Oranje in buitenlandse topcompetities of bij de Nederlandse topclubs. In de met 3-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen Oostenrijk stonden bijvoorbeeld acht speelsters in de basis die in een buitenlandse competitie actief zijn. Als Wiegman een klein beetje zou schuiven, kan er met gemak een elftal staan dat volledig bestaat uit speelsters die over de grens voetballen.

Alleen hierom al is Nederland een stuk verder dan in Canada. De Oranje Leeuwinnen bevinden zich op de twaalfde plaats van de FIFA-ranking, twee jaar geleden stond Nederland nog drie plaatsen lager. En reken je buiten de niet-Europese landen, dan is Nederland als zesde geplaatst voor het EK. Noorwegen (11), Zweden (9), Engeland (5), Frankrijk (3) en Duitsland (2) hebben een hogere ranking.
Mocht Nederland de groepsfase overleven, wat op basis van de FIFA-ranking best mogelijk is (we blikken nog apart vooruit op de poule), dan treft Nederland hoogstwaarschijnlijk Duitsland of Zweden. Die zitten samen in poule B, met Italië en Rusland, en zijn op papier de sterksten in die groep. Na de groepsfase wordt het dus loodzwaar en zo zou de kwartfinale zomaar het eindstation kunnen zijn. Maar Oranje is nu sterker dan ooit en heeft bovendien het thuisvoordeel. Met een beetje geluk worden de halve finales gehaald en wie weet waar het EK-sprookje dan zal eindigen…

Kort uitgelicht: de andere favorieten

Duitsland (poule B)
Op 23 juni maakte de FIFA de nieuwe wereldranglijst bekend en dat betekende voor Duitsland dat het door de Verenigde Staten van de eerste plek af werd gestoten. Maar laten we Team USA even buiten beschouwing, dan is Duitsland met afstand de sterkste. Het is de te kloppen ploeg op het EK; de laatste zes Europese eindtoernooien werden stuk voor stuk door onze oosterburen gewonnen. Het totaal staat op acht, het aantal wereldtitels bedraagt twee. Daarbovenop kwam ook nog eens gouden medaille op de Olympische Spelen vorig jaar.

Een groot deel van de recente Duitse successen was te danken aan de in 2015 gestopte Celia Sasic, maar ook Anja Mittag van FC Rosengard (waar Lieke Martens ook speelt) droeg daaraan bij. Mittag (32) zal ook dit EK weer te zien zijn bij het bij het Duitse vrouwenvoetbalelftal. Ze speelde al meer dan 150 interlands en loopt daarin één op drie. Op het vorige EK maakte ze nog de winnende in de finale tegen Noorwegen. Een van de andere vaste namen bij de Duitsers is Lena Goessling (31). Met haar prestaties op het EK 2013 in Zweden dwong de speelster van VfL Wolfsburg een plek af in het elftal van het toernooi.

Frankrijk (poule C)
Ruim twee maanden geleden kwam Frankrijk al een kijkje nemen in Nederland. In Stadion Galgenwaard wonnen de Fransen de oefenwedstrijd tegen de Oranje Leeuwinnen keurig met 1-2. Nederland voetbalde aardig mee, maar de ploeg van bondscoach Olivier Echouafni was vooral efficiënter. Een van de doelpunten van Frankrijk kwam van Eugény Le Sommer (28), bij de Fransen een van de absolute smaakmakers.
Le Sommer won de afgelopen twee seizoenen met Olympique Lyonnais de Champions League voor vrouwen en maakte in de competitie zeventien doelpunten in vijftien wedstrijden. Le Sommer is een creatieve aanvallende middenvelder, maar kan ook als tweede spits uit de voeten. Met de sterspeler in de gelederen hoopt Frankrijk eindelijk weer eens verder te komen dan de kwartfinale, want daarin werd Frankrijk de afgelopen twee edities uitgeschakeld.

Engeland (poule D)
Voor de achtste keer doen The England Lionesses mee aan een Europees toernooi, maar nog nooit pakten ze de Europese titel. In 2009 reikte de nummer vijf van de wereldranglijst tot de finale, maar daarin werd het met 6-2 afgedroogd door Duitsland. Dat de Engelsen in staat zijn om de Duitsers te verslaan, lieten ze zien op het WK van 2015. In de strijd om de derde plek werd er met 1-0 gewonnen. Recordinternational Fara Williams benutte in de verlenging een strafschop.

De ogen van de Engelse fans zullen echter niet alleen op Williams gericht zijn, maar met name op Karen Carney. Ze scoorde tijdens haar debuut in 2005 en is sindsdien niet meer weg te denken uit het Engelse damesvoetbalelftal. Ze kwam al tot ruim honderd interlands en heeft als 29-jarige spits nog wel een aantal jaar te gaan. Samen met haar 22 ploeggenoten die net als zij ook allemaal in de Premier League spelen, wil Engeland een serieuze gooi doen naar de eerste plaats.

 

Delen is sportief

Reacties (0)




Archief