Zaterdag 22 juni 2024
Twentesport

Er even tussenuit

Geplaatst op 10 juni 2022 door   ·   Geen reacties

Het lijkt wel maanden geleden over wat dan heet ‘Er even tussen uit’. Je pakt de spullen bij elkaar, kijkt of alles in de koffers kan. Ja, stel je voor dat je toch net dat ene shirt nodig hebt. Nee dan heb ik het niet over een voetbalshirt. Nee het moet een linnenshirt zijn, licht blauw want de Italianen zijn stijlvol, modebewust. De laatste dagen voor vertrek is alles nog zoals de honderd dagen daarvoor. Je verbaast je over de interviews door de bondscoach van Gaal. De keuzes van spelers die ik, als geen voetbalkenner alleen op papier ken, of zelfs dat nog niet eens. Zijdelings krijg je in het Toscane mee van wat enkele dagen daarvoor nog zo dominant lijkt te zijn.

De wielersport ligt dan toch wat dichterbij. Het afstappen van Tom Dumoulin in / uit de Giro d ’Italia was dan weer niet zo verrassend. Dat hij zich als slotstuk van zijn carrière gaat richten op het WK tijdrijden in Australië is dan wel weer bijzonder. Tsja, je zult toch invulling moeten geven aan een contract dat blijkbaar eind dit jaar vervroegd eindigt.

Maar wat te denken aan de sport waar Italianen gek op zijn, de Formule 1. Niet alleen zelf rijden in de mooiste en glimmende bolides en die bij de hotels en restaurants neer zetten. De Formule 1 in Monaco is ook in Toscane verplichte kost. Met z’n allen aan tafel, tussen voorgerecht en hoofdgerecht kijken hoe de bolides elkaar geen centimeter ruimte gunnen. De Ferrari ‘s zijn dan uiteraard favoriet. Maar als een zekere Max Verstappen ook op het podium belandt, is de sfeer niet minder.

Er even tussenuit. Alles blijft liggen. Dat wat zo belangrijk leek, raakt plotseling op de achtergrond of is zelfs helemaal niet aanwezig. Italië, het land van kunst en cultuur. Plots lijkt heel Italië uit te lopen op 2 juni. Als niet Italiaan vraag je je af wat daar de oorzaak van is. Blijkt het een nationale feestdag te zijn: de dag van de Republiek. ‘Festa della Repubblica’ is de nationale feestdag van Italië. ‘De dag van de Republiek’ wordt ieder jaar groots gevierd. In 1946 vond er op 2 en 3 juni een referendum plaats. Na de val van het fascisme mocht het volk kiezen welke staatsvorm er moest komen: een monarchie of een republiek. Het werd de Republiek. Kan het koningshuis er ook niet even tussenuit? Dan kiezen wij vast en zeker voor een andere staatsvorm.

Gerard Kokhuis

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief