Zaterdag 22 juni 2024
Twentesport

Carnaval

Geplaatst op 17 februari 2023 door   ·   Geen reacties

Langzaam maar zeker storten we ons in een type volksfeest dat, na jaren Covid-verbod, opnieuw leven is ingeblazen. Overigens, ‘ons’? Dat met enige terughoudendheid. Ik kijk er met verbazing naar want ik voel mij niet geroepen om aan deze poppenkast voor volwassenen mee te doen. Het van oorsprong  middeleeuwse katholieke Italië vierde toen al een feest als gemaskerd bal met vermommingen, optochten en uitbundige eet- en drankfestijnen. De afgelopen dagen is de toon al gezet daar ergens ver weg in de altijd warme gebieden die Nederland kent. Gebieden waar onze landgenoten ter plekke nooit hebben ervaren wat nachtvorst is, nooit dagelijks de absurde Haagse parlementaire discussies hoeven mee te maken en de uitgekauwde politieke statements moeten aan te horen als ‘’Het heeft onze volle aandacht om tot een oplossing te komen” of “Dat heb ik even niet paraat’. Nu wil ik niet beweren dat er in boven- en benedenwindse landstreken geen meningsverschillen zijn. Zeker. Maar de problemen worden luchtiger als er dagelijks de zon schijnt. De bewoners zijn vervuld en gevuld met de luxe van zon en drank.

Als daar dan plotseling een kleine invasie van blanke huurlingen -want meer dan dat is de Koninklijke familie niet- tussen al die fraai gekleurde landgenoten te zien is, komt carnaval wel heel dichtbij. Heupwiegend, zwaaiend als Prins en Prinses Carnaval naar alles en iedereen. Carnaval is toch nog net even het ultieme feest voordat de veertig-daagse-vastentijd begint om dan weer te eindigen met het feest van Pasen. Een voor onze regio CDA-feest dat als feest weer beperkingen krijgt opgelegd omdat de landbouwsector geen Paasvuur mag branden vanwege de uitstoot van Co2.

Zou de wisseling van de wacht bij FC Twente geïnspireerd zijn door het langzaam maar zeker inzetten van het voorjaar en het carnavalsfeest? Nieuwe lente, nieuwe kansen? Technisch directeur Jan Streuer en hoofdtrainer Ron Jans houden het voor gezien. Nu is het in de voetballerij een komen en gaan van trainers, bestuurders, complottheorieën met roddel en achterklap. Zal inderdaad Arnold Bruggink de nieuwe technisch directeur worden? Er is al ruim achttien maand overleg met hem. Als voetbalanalist nu ook beleidsmaker van een eredivisieclub? En de nieuwe bestuurder, wie zou dat moeten zijn? Edwin van de Sar steekt er met kop en schouders boven uit, maar niet bij ons. In Amsterdam  komt zijn termijn, zonder het zelf te weten, ten einde. Wisseling van de wacht. Carnaval is dus meer dan een koninklijk en publiek feestje.

Gerard Kokhuis

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief