Zaterdag 22 juni 2024
Twentesport

Kaagse Kringen

Geplaatst op 24 februari 2023 door   ·   Geen reacties

Af en toe zijn de Haagse Kringen even buiten de randstad. De complete parlementaire industrie van vragen, ontwijken, het niet meer weten, het nader onderzoeken, het gelijk krijgen of gelijk toegeven, al dat ‘werk’ komt af en toe naar de provincie. Nu de stempasjes de brievenbussen hebben bereikt, wordt het noodzakelijk dat ook de politieke kopstukken zich in de provincies laten zien. Hoe klein kan een Twentse dorp groot worden door de publicitaire aandacht. Het lijkt er op dat heel Nederland door een blond, hardnekkig virus is bevangen. Even is er geen ander nieuws dan het uitstapje van minister Sigrid Kaag naar, jawel, Diepenheim. Een plaats waar de Schimmelpennincks stilletjes buitenaf wonen. In een eerder interview werd Sander Schimmelpenninck nog eens fijntjes gewezen op de wijze waarop zijn familie nu het kasteel beheert.

Ook dat is Diepenheim, maar dat even terzijde. En dan komt zondag de minister naar dat prachtige, lieve en cultureel hoogstaand dorpje. Nee, niet voor een kerkdienst, nee enkel voor een onderonsje met politieke medestanders. Wat wens je nog meer dan rust, ruimte en vrede op aarde, ook in dat prachtige dorpje. Niets is minder waar. Zoals te verwachten, een kleine vredelievende groep demonstranten. Dat kun je verwachten. De Kaagse Kringen moeten toch voorzien hebben dat een klein dorp ook groot kan en wil zijn. Een warm onthaal was het antwoord. En dat mocht nu even niet. De symboliek en het vergelijk met een eerder gebruikte brandende fakkel als protest is iets dat allerminst gewaardeerd wordt. Af en toe valt hier in de regio de stroom uit. Wat doe je dan? Je haalt op een andere manier licht in de duisternis. Dat is in onze regio een fakkel. En dan wat te denken van een Paasvuur? Is daar ook een of andere dubbele betekenis voor te bedenken?

In voetbalstadions is het vrij normaal dat vuurwerk op het veld gegooid wordt. Iets dat steng verboden is, maar toch? Af en toe een fakkel? Was dat nu ook de oorzaak dat FC Twente de wedstrijd tegen Go Ahead verloor?
En dan al de sportliefhebbers die komende week naar de sneeuw vertrekken. Skiën, snowboarden of enkel om er even tussen uit te zijn. Daar waar ook regelmatig de toeristen worden vermaakt met een afdaling in het donker. De piste verlicht met fakkels. Of was Prinses Beatrix gestruikeld over een achtergebleven fakkel van de voorgaande avond? Een weekje in de sneeuw, als het kan, ver weg van de Kaagse Kringen.

Gerard Kokhuis

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief