Woensdag 24 juli 2024
Twentesport

De gevolgen van lichte vorst

Geplaatst op 2 december 2023 door   ·   Geen reacties

Het vriest. Voor velen zo maar een constatering in algemene zin, niet iets om wakker van te liggen. Maar bij schaatsliefhebbers lijkt zo’n boodschap wel afkomstig van een ‘hogere macht’, waardoor deze bevolkingsgroep alle gevoel voor realiteit op slag verliest en al bezig is met aftellen naar de eerste marathon op natuurijs van dit seizoen. Hoewel de nacht van donderdag op vrijdag maximaal zeven á 8 mm ( voor de duidelijkheid 3/4e van een centimeter ) aan ijs opleverde is men ook bij de meeste grote marathonschaatsploegen al volledig de weg kwijt. Vooral omdat de meeste teams nog in het buitenland zitten als onderdeel van hun voorbereiding. En dus is de vraag, kom je eerder terug of niet.

Mijn huiskrant Tubantia ( en waarschijnlijk dus ook het AD en alle andere onder het AD vallende bladen ) had middels verslaggever Arjan Schouten maar eens wat geïnformeerd en hij kwam met een opvallende uitslag van wat de in het buitenland trainende ploegen gaan doen. Peter de Vries van Team Jumbo schoot al bij de eerste tekenen van vorst, c.q. ijsgroei van 0 tot onbekend meteen in de versnellingsfase, die erin geresulteerd heeft dat na intensief rondbellen zijn rijders nu niet dinsdag vanaf Gran Canaria vertrekken maar afgelopen donderdagavond al terug vlogen naar Nederland. Mijn eerste gedachte was dat het team niets geleerd heeft van de samenwerking met het wielerteam tot vrij recent. Je gaat erheen met een uitgewerkt trainingsprogramma, denk ik dan, en raakt compleet de weg kwijt bij de aankondiging “ de eerste marathon op natuurijs komt er – misschien – aan ”. Ik zie het al voor me, hup, schema’s met een grote boog in  de prullenbak, racen naar het vliegveld en in het vliegtuig gniffelend constateren dat je het toch maar mooi snel geregeld hebt. Laat de concurrentie maar komen, wij zijn er klaar voor….  Tenminste, dat hopen ze dan maar want eigenlijk zouden ze nog enkele dagen gericht trainen. Hoe onvolwassen is het marathonschaatsen dan nog steeds, vraag ik me af.

Dat had ik niet zien aankomen van een team als Jumbo. Puur gevoelsmatig zou ik zo iets eerder verwachten van AH Zaanlander, of beter gezegd van Jillert Anema. Maar die besloot wel degelijk op witte rook te wachten en laat de training op Tenerife gewoon voort gaan. En Jillert zou Jillert niet zijn als hij er geen prachtige verklaring voor had:’ Je bent een huis aan het bouwen en dan moet je niet meteen weer een muur af gaan breken ‘. En verder gaf hij aan dat een planning een planning is en aanpassen gevolgen kan hebben voor de rest van het seizoen.

Wie er de strijd om de eerste wedstrijd wint, de wedstrijd op zich wint, of Team Reggeborgh op tijd terug is uit Calpe, het is totaal niet belangrijk meer. Want de maestro uit Friesland heeft gesproken en  daar is geen speld tussen te krijgen.

Het seizoen moet nog beginnen, maar de eerste klap is al uitgedeeld.

Harry Middeljans

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief