Dinsdag 27 februari 2024
Twentesport

NOC*NSF SPORTGALA 2022

Geplaatst op 17 december 2022 door   ·   Geen reacties

Het is december. De dagen zijn lang, de vorst heeft toegeslagen, de aarde kleurt wit. Precies zoals het moet zijn, maar de laatste jaren niet altijd was. Maar het weer lijkt tot bezinning gekomen en doet wat het eigenlijk altijd moet doen, het houdt zich regels: ’s winters moet het zijn zoals op dit moment. De ijsbanen zijn open, er worden al voetbalwedstrijden afgelast, en woensdag 21 december is er het NOC*NSF sportgala. Of duidelijker neergezet: wie worden sportvrouw, sportman en sportploeg van het jaar.

De namen van de kandidaten zijn bekend, en dat heeft al weer tot veel discussie geleid. Vooral het niet selecteren van atlete Femke Bol als kandidate voor de sportvrouw van het jaar zorgt voor opwinding. Iedereen vindt er wel iets van, van verbazing tot ongeloof, van verbijstering tot …ja, tot wat eigenlijk ? Want waar hebben we het over ? Een clubje sportkenners heeft het voorstel gedaan, ja, er was veel onenigheid onderling, klopt, vooral over Femke, maar ze zit er niet bij.

Nou, die komt heus nog wel een keer aan de beurt. Van mij had het nu gemogen, maar ik vind iedereen prima. Want het vergelijken van een hardloopster met een zwemster, een voetbalster met een wielrenster, een shorttrackster met een schaatster, noem verder maar op, het is de grootste onzin die je maar kunt bedenken. Net zoals het grote onzin is om een ‘wie is de beste’-oordeel uit te spreken over Thomas Krol, Harrie Lavreysen en Max Verstappen. Om nog te zwijgen over de parolympische sporters, waarvoor ik op zich al net zo veel waardering heb dan voor valide sporters maar die voor de titel sportman/sportvrouw niet genomineerd worden. In een eigen poule geplaatst. Hou op zeg, die moeten er in veel gevallen nog veel meer voor doen maar komen vrijwel nooit in de publiciteit.

En het ergste komt nog,  de verkiezing van de sportploeg van het jaar. Daar moeten de atletes van de vier x 400 meter hardlopen ( met Femke Bol ) en het Relayteam van de shorttracksters ( met Suzanne Schulting ) het opnemen tegen de wielrenners van Team Jumbo Visma, die volgens het juyrapport vooral genomineerd zijn op basis van het winnen van de Tour de France. Maar, die werd toch door een Deen gewonnen, Jonas Vingegaard, hoor ik u zeggen. Klopt, maar zijn ploeg is Nederlands, en zijn ploegmakkers ook, Steven Kruijswijk, en verder…eh, Wout van Aert, oh nee, … ja toch, Nederlandse moeder, dat telt ook mee, verder….

Hou maar op met denken, verder geen Nederlandse renners erbij. Een Nederlandse- en een Noorse sponsor. Een Deen, een Sloveen, een Amerikaan, een Fransman, drie Belgen en een Nederlander als renners. Een Belgische nominatie was nog logischer geweest.

Omdat Jumbo geregistreerd staat bij de U.C.I. als een Nederlandse sponsor zal het reglementair wel kloppen . Dat mag ik tenminste hopen. De verkiezing moet nog komen, maar het kan toch niet waar zijn dat de sporters voor dit vreemdelingenlegioen kiezen ?

Ik ga niet kijken, heb wat anders, een optreden van het Brook-duo. Honderd procent Nederlands. Honderd procent zekerheid.

Harry Middeljans

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief