Donderdag 13 december 2018
Twentesport

Derby

Geplaatst op 13 maart 2018 door   ·   10 Reacties

Vooral de tweede helft van Heracles – FC Twente was voor de neutrale Tukker het bekijken waard. De wedstrijd kwam ineens op gang, Twente nam de leiding, maar de thuisclub kwam sterk terug. Heracles verdient respect voor de manier waarop ze de verdiende overwinning binnensleepten. Wat zo knap is: nieuwkomers als Sebastian Jakubiak, Jamiro Monteiro en Roland Baas hebben zich snel in het elftal gespeeld hebben, Wout Droste maakt ook als centrale verdediger een betrouwbare indruk en Peter van Ooijen had ineens behoorlijk veel zinvolle acties. Dat is erg knap, want tot voor kort zaten deze jongens op Monteiro na nog op de reservebank.

FC Twente is een ander verhaal. Het spel van de formatie van GJ Verbeek viel erg tegen. De coach complimenteerde zijn spelers voor hun ijver om de wedstrijd in handen te krijgen. Dat was terecht, maar die opmerking houdt meteen in dat de kwaliteit zeer matig is. Dat was ook te zien tijdens de wedstrijd, want er ging veel fout. Het bijzondere is dat ook voetballers als Adam Maher en Adnane Tighadouini waarvan je veronderstelt dat ze de ploeg mee kunnen voeren naar een hoger niveau, wegzakken in het moeras waarin de FC langzaam maar zeker dieper zinkt. Een moeras is gevaarlijk. Daar kom je heel moeilijk uit. Daar kom je heel vaak nooit meer uit.

Wie beheert de reddingsboeien? Allereerst Gertjan Verbeek zelf. Maar ook hij neemt af en toe vreemde besluiten. Ik snapte niks van de opstelling van Michael Maria als rechtsbuiten. Een verdediger die ineens aanvaller wordt. Dat kon echt niet. Hij raakte in de eerste helft geen enkele bal goed. Dan speel je dus met tien man. Wat ik ook niet snap van GJ, zijn alsmaar die pogingen om met Jos Hooiveld als spits te redden wat er nog te redden valt. De lange Drent won vrijdag geen enkel kopduel en dat is toch het eerste wat je mag verwachten van zo’n ingreep.

Oussama Assaidi zou een reddende engel kunnen zijn. Als hij weer fit is, kan hij de ploeg bij de hand nemen. Maar of hij bij zijn rentree meteen in de vorm is, die daarvoor nodig is, is de vraag. Gelukkig voor de duizenden vrezende fans is Mounir El Hamdaoui inmiddels weer van de partij. Ook zijn ervaring en scorend vermogen kan verlossend werken. Mag je hopen.
Ik was er altijd van overtuigd dat de FC zich zou handhaven. Dat ben ik nog steeds, maar ik kan niet ontkennen dat ook in mij wat twijfel is binnengeslopen. Dat komt door de wedstrijd van afgelopen vrijdag. De FC viel me nogal tegen. Ik had gedacht dat ze juist in de streekderby weer boven Jan zouden geraken.

Wat ik me tot slot nog afvroeg: GJ begon zijn nabeschouwing met een sneer naar Jan Smit, de voorzitter van de KNVB en oud-voorzitter van Heracles die uitgerekend een halve dag voor de derby betoogde geen traan te zullen laten bij een eventuele degradatie van de FC. Dat was heel onbenullig van Jan. GJ feliciteerde allereerst Smit en daarna de rest van Heracles, de club waarvoor hij zelf ook twee keer werkte. Sterker nog, de twee waren bevriend met elkaar, zo hebben zowel Smit als GJ mij ooit verteld. Zou die connectie nu ten einde zijn? Ik denk het wel.

Delen is sportief

Reacties (10)

 1. Jeroen says:

  Als Verbeek gewieberd wordt, wat niet onwaarschijnlijk is gezien de resultaten en de stand in de eredivisie, dan zorgt Jan wel weer dat Gertjan een mooi baantje binnen de KNVB krijgt. Ze zijn dan zo weer dikke vrienden Gijs. Gertjan kan nu niet zeggen dat hij het met de opmerking van Jan Smit feitelijk eens is.

 2. Geurt says:

  Verbeek zinspeelde dit weekeinde al op degradatie en de mogelijke gevolgen ervan.

  In Enschede neemt niemand dit makke, mediageile Alemelose schaap in wolfskleren nog serieus.

 3. Bennie Tevreden says:

  Op basis waarvan de gedachte dat Tighadouini het team naar een hoger niveau zou kunnen mee voeren? In zijn carrière heeft hij nog niets bijzonders gepresteerd.

 4. Jeroen says:

  In de column van Sjoerd Mossou in het AD van vandaag met de kop ‘Fc Twente staat helemaal alleen’ slaat hij de spijker op zijn kop.

  Enkele citaten: ” Technisch directeuren, bestuurders, trainers in de eredivisie; haast niemand zou een traan laten om een degradatie van FC Twente” ( Jan Smit staat dus niet alleen!

  “Adam Maher? FC Utrecht dacht hem wel zo’n beetje binnen te hebben, maar de vijfvoudig international ging naar FC Twente, want die hadden blijkbaar nog wat ruimte in de begroting, ondanks tientallen miljoenen euro’s schuld.”

  “En toen alle eredivisieclubs dit seizoen vergaderden over aanscherping van de licentiereglementen, was er één club die bezwaar maakte in Zeist. Geloof het of niet: FC Twente.”

  “Maar de ware kiem ligt natuurlijk in het verleden. In het nooit vertoonde bedrog dat FC Twente pleegde in het tijdperk Joop Munsterman/Aldo van der Laan – en de manier waarop het daar nog mee weg kwam ook, huilebalkend over een zogenaamd ‘zeker faillissement’ bij degradatie. In plaats van grootmoedig het verlies te pakken in het voorjaar van 2016, werd het uiteindelijk gematst door de beroepscommissie van de KNVB.”

  “Zeker, de vormgevers van het bedrog zijn allang vertrokken. Groot is de waardering voor het hondstrouwe publiek. Niemand heeft iets tegen Tukkers in het algemeen, of tegen het historische voetbalbolwerk dat FC Twente onmiskenbaar is. Maar dat de club FC Twente nog steeds zo’n grote broek aan durft te trekken, dat het zo zelden ook maar een vleugje nederigheid toont. Dat Verbeek zelfs doodleuk durft te roepen dat Twente veel te zwaar is gestraft door de KNVB, en hardop klaagt over ‘werken met een lege portemonnee’. Het leidt ertoe dat FC Twente van niemand medelijden of clementie hoeft te verwachten. In de strijd tegen degradatie staat het helemaal alleen.”

  Kortom de hele club wordt door Mossou even fijntjes gefileerd.

 5. Geurt says:

  Een aaneenschakeling van nepnieuws, feitelijke onjuistheden, frustraties, onzin, dikke duimzuigerij en over all een blijk geven van een zwakke pen.
  S j o e r d M o u s s o u, ha ha ha ha ha ha ha.
  Nog meer, boertje ?

 6. Jeroen says:

  Als je geschoren wordt moet je stil blijven zitten, de barbier zal strak begin mei wel een uitglijder maken en er zal dan wat bloed vloeien. Even en pleistertje er op en de patiënt is in 2019 weer genezen.

  Een column waar je een puntje aan kunt zuigen en waar geen enkele feitelijke onjuistheden staat. Hij heeft het over nederigheid, ik heb het hier ook vaak geschreven, Sjoerd heeft het van mij overgenomen 😀☺️

 7. Geurt says:

  Nederigheid is zoiets als miezerigheid. Kom ik toch weer hij Jan Smit uit.
  Twente is de 4e club van het land. Een regionale topclub waar het nederige Heracles haar toch vrij miezerige bestaan aan dankt.
  Met dank aan de talenten uit Enschede mochten ze zelfs een keer Europa in, die zwartwitten.

  Maar ja, die Portugese berg was letterlijk te hoog gegrepen en de arme boertjes in de touringcar stapten grienend uit, roepend om hun moo. Niks gewend. Maar wel lekker nederig en laag bij de gronds.

 8. Jeroen says:

  Miezerigheid, Jan is alles behalve dat hij ‘ miezerig’ is. Hij heeft tenminste gezegd wat hij denkt. De andere directeuren en managers van andere clubs zouden er ook zo over denken volgens Mossou! De 4e club van Nederland die het geld, wat er niet was, hebben gebruikt als zou ze in de cassino zitten. Ze hebben teveel op rood gespeeld en verloren. De sportieve afrekening zullen we strak begin mei wel zien. Het zal toch niet zo zijn dat ze weer ‘ zwijnen’ 😉

 9. Hans says:

  Die geurtje was even anderhalve week heel stil na de nederlaag in Almelo,terwijl de zwart-witte oude dame ook nog eens de minste wedstrijd van het seizoen speelde.
  Maar zie hier,hij begint gewoon opnieuw met grootspraak ,onzin en blablabla….heel veel gekker moet het niet worden…..

 10. jeroen says:

  Hans dat bedoeld Mossou met Nederigheid, na een kock-out staat hij zo weer op en gaat hij door met zijn blabla praatjes terwijl zijn club in brand staat. Je hebt lieden die het nooit leren en eens een pas op de plaats weten te maken als het niet goed gaat. Ik heb veel FC vrienden, voor hen hoop ik niet dat ze er uit vliegen. Maar voor blabla Geurtje mogen ze er van mij morgen met de kop uitvliegen en op het 4e niveau opnieuw beginnen.
Archief