Maandag 19 maart 2018
Twentesport

Derby

Geplaatst op 13 maart 2018 door   ·   3 Reacties

Vooral de tweede helft van Heracles – FC Twente was voor de neutrale Tukker het bekijken waard. De wedstrijd kwam ineens op gang, Twente nam de leiding, maar de thuisclub kwam sterk terug. Heracles verdient respect voor de manier waarop ze de verdiende overwinning binnensleepten. Wat zo knap is: nieuwkomers als Sebastian Jakubiak, Jamiro Monteiro en Roland Baas hebben zich snel in het elftal gespeeld hebben, Wout Droste maakt ook als centrale verdediger een betrouwbare indruk en Peter van Ooijen had ineens behoorlijk veel zinvolle acties. Dat is erg knap, want tot voor kort zaten deze jongens op Monteiro na nog op de reservebank.

FC Twente is een ander verhaal. Het spel van de formatie van GJ Verbeek viel erg tegen. De coach complimenteerde zijn spelers voor hun ijver om de wedstrijd in handen te krijgen. Dat was terecht, maar die opmerking houdt meteen in dat de kwaliteit zeer matig is. Dat was ook te zien tijdens de wedstrijd, want er ging veel fout. Het bijzondere is dat ook voetballers als Adam Maher en Adnane Tighadouini waarvan je veronderstelt dat ze de ploeg mee kunnen voeren naar een hoger niveau, wegzakken in het moeras waarin de FC langzaam maar zeker dieper zinkt. Een moeras is gevaarlijk. Daar kom je heel moeilijk uit. Daar kom je heel vaak nooit meer uit.

Wie beheert de reddingsboeien? Allereerst Gertjan Verbeek zelf. Maar ook hij neemt af en toe vreemde besluiten. Ik snapte niks van de opstelling van Michael Maria als rechtsbuiten. Een verdediger die ineens aanvaller wordt. Dat kon echt niet. Hij raakte in de eerste helft geen enkele bal goed. Dan speel je dus met tien man. Wat ik ook niet snap van GJ, zijn alsmaar die pogingen om met Jos Hooiveld als spits te redden wat er nog te redden valt. De lange Drent won vrijdag geen enkel kopduel en dat is toch het eerste wat je mag verwachten van zo’n ingreep.

Oussama Assaidi zou een reddende engel kunnen zijn. Als hij weer fit is, kan hij de ploeg bij de hand nemen. Maar of hij bij zijn rentree meteen in de vorm is, die daarvoor nodig is, is de vraag. Gelukkig voor de duizenden vrezende fans is Mounir El Hamdaoui inmiddels weer van de partij. Ook zijn ervaring en scorend vermogen kan verlossend werken. Mag je hopen.
Ik was er altijd van overtuigd dat de FC zich zou handhaven. Dat ben ik nog steeds, maar ik kan niet ontkennen dat ook in mij wat twijfel is binnengeslopen. Dat komt door de wedstrijd van afgelopen vrijdag. De FC viel me nogal tegen. Ik had gedacht dat ze juist in de streekderby weer boven Jan zouden geraken.

Wat ik me tot slot nog afvroeg: GJ begon zijn nabeschouwing met een sneer naar Jan Smit, de voorzitter van de KNVB en oud-voorzitter van Heracles die uitgerekend een halve dag voor de derby betoogde geen traan te zullen laten bij een eventuele degradatie van de FC. Dat was heel onbenullig van Jan. GJ feliciteerde allereerst Smit en daarna de rest van Heracles, de club waarvoor hij zelf ook twee keer werkte. Sterker nog, de twee waren bevriend met elkaar, zo hebben zowel Smit als GJ mij ooit verteld. Zou die connectie nu ten einde zijn? Ik denk het wel.

Delen is sportief

Reacties (3)

 1. Jeroen says:

  Als Verbeek gewieberd wordt, wat niet onwaarschijnlijk is gezien de resultaten en de stand in de eredivisie, dan zorgt Jan wel weer dat Gertjan een mooi baantje binnen de KNVB krijgt. Ze zijn dan zo weer dikke vrienden Gijs. Gertjan kan nu niet zeggen dat hij het met de opmerking van Jan Smit feitelijk eens is.

 2. Geurt says:

  Verbeek zinspeelde dit weekeinde al op degradatie en de mogelijke gevolgen ervan.

  In Enschede neemt niemand dit makke, mediageile Alemelose schaap in wolfskleren nog serieus.

 3. Bennie Tevreden says:

  Op basis waarvan de gedachte dat Tighadouini het team naar een hoger niveau zou kunnen mee voeren? In zijn carrière heeft hij nog niets bijzonders gepresteerd.
Archief