Donderdag 21 maart 2019
Twentesport

Stijf onderaan

Geplaatst op 9 april 2018 door   ·   4 Reacties

Veel voetbalkenners kunnen het niet vatten, dat FC Twente stijf onderaan staat. Het is ook een raar gezicht, natuurlijk. Ze vinden dat de selectie voldoende niveau heeft om zich te handhaven. Heracles-trainer John Stegeman zei het onlangs op een voetbalpraatavond bij WVV’34.  Afgelopen vrijdag beweerde Peter Bosz hetzelfde op een dergelijk avondje in Markelo en wat zei Giovanni van Bronckhorst zondagmiddag na de wedstrijd? ‘FC Twente heeft een ploeg om degradatie te ontlopen. Het zijn allemaal eredivisiewaardige spelers’.

Op weg naar de Veste was ik zelf zondagmiddag ook best wel optimistisch. FC Twente was immers tegen de top-3 meestal niet kansloos geweest en had Ajax ook nog uitgeschakeld voor de beker. Maar bij de 1-0 van Feyenoord gleden mijn gedachten als vanzelf naar de bijna niet meer te ontlopen degradatie. Zou dit elftal zich nog weer op kunnen richten? Het elftal met de aanvallers Boere en Jensen die aan vakantie toe zijn en met de Nederlandse Marokkanen van wie met name Tighadouini en in iets mindere mate Aissaidi  met hun meestal doelloze acties nauwelijks rendement hebben. Adam Maher gaf de burgers toch weer moed met een bizar doelpunt. In de eerste twintig minuten na de rust was het spel van de FC echter zo slecht, dat de gedachten aan de Jupiler League vanzelf weer mijn hoofd binnen stroomden.  De Feyenoord-fans fungeerden met veel plezier als een koor vol souffleurs zoals we konden horen aan hun schijtlollige liedjes. Die van de FC vielen stil. De moed was hen in de schoenen gezonken. Het werd 1-3.

Na afloop liep ik in de catacomben. Een collega uit Rotterdam vroeg me hoe het toch in Godsnaam mogelijk was dat de club zo enorm diep gezonken was. Hij vond het jammer. ‘Zo’n club kan toch niet degraderen’, zei hij en vertolkte daarmee de mening van veel mensen, hoewel er nog meer voetbalmensen in den lande rondlopen, die nu al een lange neus maken richting Enschede.

Ik hoorde na afloop ook hoe werknemers van de club vrezen voor hun baan. Hier en daar wees een beschuldigende vinger naar GJ Verbeek en naar Jan van Halst en zelfs naar Gerald van de Belt die een paar jaar geleden bij zijn bezuinigingsacties  veel te hard gesneden had in het voetbalgedeelte van de club. Een andere insider/werknemer vroeg zich af waarom niemand in de club nog de leiding had/nam. Hij sprak van een stuurloos schip, waarop iedereen maar wat aan het doen was, waarop de laatste tijd niemand leiding gaf aan de organisatie; in de Veste niet en op het trainingscomplex in Hengelo niet. ‘ Niemand heeft een plan’, zei hij, ‘en de Raad van Commissarissen oftewel het bestuur waarin zoals gewoonlijk niemand zit met kennis van zaken, heeft zich schielijk teruggetrokken op hun eiland.’

Kan dit elftal zich nog redden? Hebben/krijgen Stegeman, Bosz, Van Bronckhorst en al die anderen gelijk? Kunnen de bijna uitgetelde FC-boys nog drie of vier wedstrijden winnen? De spreker die ik zojuist opvoerde, denkt van niet. Hij vindt dat het een veel te aardige, beleefde, nette groep spelers is. ’Ik zie nergens tattoos, er loopt geen klootzak tussen. Een elftal heeft een paar lastpakken nodig. Ik zou al deze spelers zonder enig bezwaar naar de verjaardag van mijn oma laten gaan.’

Ik vroeg nog aan trainer Pusic (foto) hoe hij zijn ploeg in mentaal opzicht probeert op te krikken in deze moeilijke tijden. Hij zal meer psycholoog dan trainer moeten zijn. ‘We praten met individuele spelers en met de groep’, zei hij. McClaren haalde er destijds een mentale trainer bij. Zou dat geen goed idee zijn, nu bijna iedereen de handdoek al geworpen heeft? Of is het te laat? Ik denk het wel.

Delen is sportief

Reacties (4)

 1. Geurt says:

  Deze neergang is even logisch als verdiend, er heeft het hele seizoen nog geen halve meter voetbal, bezieling of geloof in gezeten.

  Van Halst heeft bij de samenstelling van deze Marktplaats-selectie een vinger nat gemaakt en die even in de lucht gestoken. Geboren prutser. Het volk betaalt de nota en zijn bonus wel. Bedankt voor niks.

 2. Jeroen says:

  Ik lees en hoor dat op de laatste speeldag Heracles (dan is het Sparta – Heracles)wel eens het lot (rechtstreekse degradatie of NC) van Fc Twente in handen zou kunnen hebben. Ik denk het zelf niet, want na de 33e speelronde zal wel bekend worden wie rechtstreeks zal degraderen.

  In Tubantia stond gisteren wel zo mooi geschreven dat Twente ‘slechts 8,2 punten in de laatste 4 wedstrijden’ nodig zou hebben om er niet rechtstreeks uit te vliegen. Ze vergaten er even bij te zeggen dat Sparta en Roda JC dan resp. 4,2 en 2,2 punten over de laatste 4 wedstrijden nodig zouden hebben. Bij TC Tubantia houden ze de moed er in!

 3. Geurt says:

  Jeroen, ik vraag me af: wordt het bij jou nog weleens stijf onderaan ?
  Je gaat Twente nog missen komend seizoen met je eeuwige gejammer.

 4. Jeroen says:

  Alleen voor Geurtje mogen ze de komende jaren in de JL blijven hangen. Kan hij als Patmos bewoner voorlopig blijven meebetalen aan het geld wat de gemeente aan de club ‘ geschonken’ heeft en ze niet kan terugbetalen.
Archief