Zaterdag 25 mei 2019
Twentesport

Vrouwen FC Twente

Geplaatst op 11 juni 2018 door   ·   2 Reacties

Ellen Jansen (foto) naar Ajax, Kika van Es naar Ajax. De landskampioen in het vrouwenvoetbal heeft de hegemonie van FC Twente overgenomen en neemt en passant ook de beste speelsters over. Want Ajax heeft de intentie een vaste waarde te worden in de Champions League. Allemaal leuk en aardig, maar waarom is FC Twente dat niet meer?

Nog maar een paar jaar geleden waren de vrouwen van FC Twente leading in vrouwenvoetballand Nederland. Dat was mooi voor de status van de FC, maar ook voor de uitstraling van het vrouwenvoetbal in de regio en voor de regio zelf. Maar na de welbekende crisis in de club werd de vrouwentak afgestoten. Als autonome stichting kwamen de vrouwen terug in de race en werden een paar weken geleden nog bijna kampioen ook. Bijna. Ajax werd het en stoomt door.

De twee Twentse internationals werden al voor de kampioensstrijd benaderd. Topscorer Ellen Jansen scoorde niet meer in de play-offs tegen Ajax. Zou dat ermee te maken hebben gehad? Met de belangstelling van tegenstrever Ajax voor haar? Ik denk het wel. Vroeger werd het als onsportief aangemerkt als een club voor de belangrijkste beslissingen al ging winkelen bij de opponent. Nu is dat eigenlijk nog wel zo, maar ook in het vrouwenvoetbal hebben de gretige managers een grote vinger in de pap. En zoals al jaren in de mannentak gangbaar is, de managers doen wat ze willen en hebben weinig belang bij de intenties van de clubs en al helemaal niet bij de gevoelens van de fans.

Kika van Es, zo stond in de krant, wilde helemaal niet naar Ajax. Maar ja, de Amsterdammers boden het dubbele, zo’n slordige € 2000 bruto per maand. Ja, toen ging ze toch. Ook al wilde ze eigenlijk niet. Dan kan de FC zo’n speelster niet tegenhouden.

Hoe moet het verder met de vrouwen van de FC? Ze vallen per 1 juli weer onder de vlag van de club zelf. Dan is de Stichting verleden tijd. Maar in de FC is het een en al chaos. Of Ted van Leeuwen dan ook de baas is van de vrouwen, is de vraag. Zo niet, wie is het dan wel? En zorgt de club er dan voortaan voor dat de randvoorwaarden zodanig zijn dat de vrouwen snel weer de besten van Nederland zijn en in de Champions League gaan spelen? Heeft de FC die ambitie nog, zoals in de tijd van Joop?

Of moet ik me niet zo druk maken daarover en doen de FC-vrouwen volgend seizoen gewoon weer mee om de titel, omdat Ajax op haar beurt ook een viertal internationals (Kaagman, Van de Gracht, Van Dongen en Van Lunteren) zag vertrekken. Want in het buitenland zijn de randvoorwaarden nog weer beter.

Delen is sportief

Reacties (2)

  1. Jeroen says:

    Gijs het is al jaren zo dat de sterksten verdelen en heersen. Ajax koopt Nederland leeg en op hun beurt wordt Ajax internationaal leeggekocht. En nu is de club uit Enschede aan de beurt. Moeten we daar lang bij stilstaan dan? Ze hebben op te grote voet geleefd en krijgen nog steeds de rekening daarvan gepresenteerd! Tot overmaat dan maar even ‘ aandeeltjes’ van de club verkopen om aan geld te komen. Vervolgens hoor ik een of ander ‘ directeurtje’ van een busbedrijf roepen dat het bedrijfsleven in Twente MOET instappen omdat het van belang is voor HEEL TWENTE!! Hier moet ik hard om lachen, de man maakt zich belachelijk met zo’n uitspraak. Ik ken heel veel Twentenaren die het hele belang van de regio niet zien.

  2. Karel T says:

    Wat over Ellen Jansen staat vermeld, klopt niet. Zij heeft wel in de play off gescoord tegen Ajax. Ze maakte de 1 – 0 in de laatste thuiswedstrijd.
Archief