Zondag 26 mei 2019
Twentesport

Bij de dood van Herman ter Horst – talent met principes

Geplaatst op 13 oktober 2018 door   ·   3 Reacties

ENSCHEDE/ALMELO – Op 79-jarige leeftijd is voormalige verdediger Herman ter Horst vandaag overleden. Hij voetbalde bij Enschedese Boys en Heracles.

Hij was zozeer verklonken aan Enschedese Boys dat hij niks wilde weten van Sportclub Enschede. De fusie waaruit FC Twente ontstond was voor hem reden bij Heracles te tekenen. Op zijn zeventiende riep de KNVB hem op voor het nationaal jeugdelftal, tegen Engeland, in Londen. Hij ws een verdediger die elke aanvaller tot wanhoop bracht, niet schoffelend, maar op basis van inzicht en klasse. De jonge Enschedese talent van de Lipperkerkstraat speelde meerdere interlands, onder meer in Camp Nou.

In een onderhoud dat sportjournalist Gijs Eijsink ruim tien jaar geleden met hem had voor Twentesport komt de familieliefde voor zwart en wit aan de orde:

Ter Horst bleef tot zijn 25ste voor de Boys voetballen. Hij bleef de stoere verdediger die nauwelijks te passeren was. ‘Ter Horst schiet Boys naar zege door penalty’, staat in het plakboek. Verder veel mooie actiefoto’s en lovende artikelen. In 1965 vertrok hij echter bij de greunen. De club fuseerde met Sportclub. De profs werden ondergebracht in de Stichting FC Twente ’65, dat wil zeggen, degenen die daarvoor in aanmerking kwamen. ‘Ik kon ook naar Twente, maar had een clausule in mijn contract dat ik voor een bepaald bedrag naar Heracles kon. Van der Elst en Bijl hadden mij benaderd. Ze boden me meer dan Twente. De transfersom bedroeg fl. 15 000. Ik kon bij Heracles, dat ook in de eredivisie speelde, 1000 gulden per maand bij elkaar voetballen. Dat lukt bij de Boys niet. Wat ook leuk was, was dat Frits van der Elst soms wel eens binnenkwam en bij een overwinning iets beloofde. Zo gingen we eens met het elftal naar Benfica-Ajax in Parijs of gaf hij een etentje.’

Ter Horst degradeerde met Heracles naar de eerste divisie. Toen hij 29 jaar was, was het ineens afgelopen. ‘Het ging fout bij een injectie in de knie. Het beenvlies werd kapot gestoken.’

Naderhand wer hij trainer, onder meer van de Enschedse zaterdagclub Sparta en van de zondagclub De Tubanters.

De afgelopen jaren nam de gezondheid af, Ter Horst werd gisteren in Medisch Spectrum Twente te Enschede opgenomen, alwaar hij hedenochtend overleed.


FOTO: Het keurkorps van Enschedese Boys, einde seizoen 1959-60, met staand tweede van links Herman ter Horst

Delen is sportief

Reacties (3)

  1. Jeroen says:

    Redactie wat een blunder, op de foto staan de 11 van Heracles, ik zie o.a. een piepjonge Epi Drost, Gerrit Pasman, Jan van der Wind, Wolfram Arnthof en Jan Westenberg staan!

  2. jeroen says:

    Wordt eens wakker Gijs en lees de tekst eens waar FOTO staat! “De keurkorps van Enschedes Boys” hoezo….???? Dat is Heracles uit de jaren ’60
Archief