Vrouwen Oranje uitgeschakeld op EK waterpolo

Geplaatst op 24 januari 2012 door   ·   Geen reacties

EINDHOVEN – De Nederlandse waterpolo dames zijn dinsdagavond in de kwartfinale van het EK waterpolo in Eindhoven uitgeschakeld. In een bloedstollende wedstrijd tegen Italië wist Oranje een 2-0 achterstand om te buigen naar een 10-9 voorsprong en eindigde uiteindelijk in de reguliere wedstrijd in een 11-11 gelijkspel. De verlenging eindigde in een 13-13 gelijkspel, waarna strafworpen uiteindelijk de winnaar moesten bepalen. In 2008 tijdens de Spelen van Peking wist Oranje Italië te verschalken. Nu trokken de Itliaansen met 17-15 aan het langste eind.

Zoals gezegd: bij de Spelen van Peking waren eveneens strafworpen nodig om de winnaar van Nederland-Italië aan te wijzen; toen won Oranje, dat vervolgens historie schreef door de Olympische titel te veroveren. Ook ditmaal waren de ploegen aan elkaar gewaagd. Italië nam binnen anderhalve minuut een 2-0 voorsprong, maar na twee doelpunten van Nomi Stomphorst was het weer gelijk. In het vervolg was het steeds Italië dat op voorsprong kwam, waardoor Oranje in de achtervolging moest.

Na een slordige derde periode, waarin Nederland te vaak de bal inleverde en te weinig deed met een man meer, kwam de ploeg van coach Mauro Maugeri in de laatste periode na een snelle uitbraak voor het eerst op voorsprong: 10-9 door Nienke Vermeer. Negentien seconden voor tijd leek de Oranje-droom uiteen te spatten toen de Azzurri op 11-10 kwamen. Maar dankzij een goed schot van de uit Goor afkomstige Lieke Klaassen sleepte Oranje er drie seconden voor tijd toch nog een verlenging uit.

In die verlenging bleef het gelijk op gaan. Bij de strafworpen maakte Italië geen fout, terwijl Mieke Cabout en Sabrina van der Sloot misten.

Aanvoerster Yasemin Smit, speelster van Het Ravijn, vond na afloop dat Nederland lekker gespeeld had. ‘We waren gelijkwaardig, speelden energiek en knokten ons bij achterstand steeds goed terug in de wedstrijd. We kwamen nog voor en hadden toen moeten doordrukken. Daar ben ik trots op, maar dat we daarna door strafworpen eruit gingen, was heel zuur. Toch mogen we hoop hebben op een positief kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen’, aldus Smit.
Nederland speelt in Eindhoven nog één wedstrijd. Dan gaat het om de vijfde plaats met Spanje als tegenstander.