Dinsdag 27 februari 2024
Twentesport

De toekomst van de criteriums

Geplaatst op 18 juni 2022 door   ·   Geen reacties

De coronatijd lijkt voor wat betreft het wielrennen achter de rug. De wedstrijden gaan vrijwel allemaal door, over corona als oorzaak hoor je eigenlijk niet meer. Dat speelt pas als je leest en ziet hoe het in het buitenland tot opgave van veel renners leidt. Voor Nederland nog een “ver van ons bed show “ , zolang het duurt. Het criteriumseizoen draait inmiddels volop, de renners zijn er weer aan toe, het publiek moet nog even wennen, maar dat wordt week voor week beter.

In Twente is het regelmatigheidsklassement om de VIRO-cup inmiddels al enkele wedstrijden gevorderd. Over belangstelling van renners niets te klagen, in Markelo gisteravond maar liefst 100 inschrijvers. Daar bleven op papier 55 renners over na afzeggingen. En toen de start procedure was afgelopen gingen 34 renners van start. Aan het weer kon het niet liggen, prima voor een wedstrijd. Maar waarom al die afschrijvingen ? Vroeger was bijschrijven vaak niet eens mogelijk omdat er vrijwel niemand wegbleef, nu is afschrijven zonder enige motivatie door een druk op de knop gerealiseerd. U leest het goed, afschrijven is een simpele handeling geworden.

Natuurlijk baart dit zorgen voor de KNWU, maar het enkele jaren geleden geïntroduceerde systeem is de groeistuipen nog steeds niet ontstegen. En ja, dan krijg je deze wantoestanden. Toen begin dit jaar de Ronde van Borne, begin augustus, op de kalender geplaatst werd was binnen een paar dagen de deelnemerslimiet van 100 al bereikt. Jan en alleman schreef in, met de wetenschap dat er altijd nog afgeschreven kan worden. Veel renners die graag mee willen doen kunnen niet meer inschrijven, want de afschrijvers wachten vaak tot het laatste moment. Zo kan het absoluut niet verder, want de enige die echt de dupe wordt is de organisatie.

Gelukkig maakten ook in Markelo de wedstrijden veel zo niet alles goed. Inez Beijer won bij de dames de sprint van een kopgroep van vijf voor Marit Cent uit Goor. En bij de elite/ amateurwedstrijd won Peter Schulting de wedstrijd, voor Jelmer Ligtenberg en Tim Nederlof. Vooral Jelmer Ligtenberg deed hiermee goede zaken, want hij vergrootte zijn voorsprong in het algemeen klassement waar hij door zijn winst in Lonneker de leiderstrui in het bezit kreeg. De 22 jarige Rijssenaar is als een komeet omhoog geschoten in zijn allereerste seizoen als wielrenner. Voordat de corona Nederland ook sportief in zijn greep kreeg deed hij wat aan marathonschaatsen. Maar wielrennen trok meer, vorig jaar wat clubcompetities gereden en opgemerkt door de Oldenzaalse Wielerclub OWC. Hij komt rustig over, staat zelf te kijken van hoe het gaat en geniet volop. Enkele maanden bezig, nu al in staat een ronde voorsprong te nemen en te winnen. Dat is niet iedereen gegeven.

Zou zijn naam maar onthouden want ik ben er van overtuigd dat het geen eendagsvlieg is.

Zit er in Rijssen ook geen continentale ploeg ?

Harry Middeljans

FOTO: Dick Soepenberg

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief