Woensdag 21 februari 2024
Twentesport

De verrassing van het NK

Geplaatst op 25 juni 2022 door   ·   Geen reacties

En daar stond hij dan afgelopen woensdag, op het podium van het Nederlands Kampioenschap tijdrijden voor beloften, tussen de favorieten Axel van der Tuuk en Enzo Leijnse. Mike Vliek, geboren in Westerhaar, groot geworden in Vriezenveen en nu woonachtig in Den Ham. Hij had het gefikst, een prachtige tweede plaats. Hij die zo hard kan rijden maar in de criteriums en de klassiekers niet echt opvalt. Geen absolute topper, al rijdt hij momenteel wel op continentaal niveau in het team Allinq. Voor velen een enorme verrassing maar de kenners, de echte kenners, hadden het al lang gezien. En ook meegemaakt. Toen enkele jaren geleden het juniorenteam van De Zwaluwen Almelo het Nederlands Clubkampioenschap binnenhaalde zat hij er al bij. Samen met Rik Pluimers, Lars Boven en Ian Spenkelink, renners die in die tijd tot de absolute top behoorden, voorin zaten in de klassiekers. Pluimers was zelfs net terug van het WK, ging wel van start maar was in de WK wegwedstrijd gevallen en niet topfit. Geen probleem, Mike Vliek zette nog een tandje bij, het kampioenschap raakte geen moment uit het zicht. En om aan te tonen dat zijn vorm groeide werd hij enkele weken geleden districtskampioen bij de beloften, op een manier die aan duidelijkheid niets te wensen overliet:  liefst 21 seconden sneller dan de winnaar bij de elite-renners.

De kenners hadden het al gezien, de grote massa keek er van op. Voor velen een verrassing, die tweede plaats in Emmen. En waarom ? Omdat er veel te algemeen gekeken wordt, vooral naar de wegwedstrijden, en het tijdrijden nog steeds wat minder in de belangstelling staat. Maar juist in de luwte kun je rustig toewerken naar een absoluut hoogtepunt. Dat doet Mike al zijn hele wielerloopbaan, steeds iets beter presterend op zijn specialiteit, het tijdrijden. En daarin kan hij alleen nog maar doorgroeien.

Wat zou het mooi zijn als hij naar het WK zou mogen. Rustig maar, dat zal niet gebeuren. Dan zul je waarschijnlijk ook  in de wegwedstrijd moeten starten en daarvoor komt hij te kort. Al is het misschien beter om te zeggen  “ nog te kort  “.

Wat goed is komt snel, wordt altijd gezegd. Maar er zijn uitzonderingen.

En daar hoort Mike Vliek zeker bij. Groot geworden bij de Zwaluwen Almelo, waar hij alle kans kreeg om door te groeien. Nu begonnen met oogsten bij continental team Allinq, en overgestapt naar de vereniging waaruit Allinq de meeste renners betrekt: de IJsselstreek. Overgehaald, net als veel anderen. Alsof zijn opleiding al achter de rug is.

Persoonlijk had ik dat graag anders gezien.

Harry Middeljans

 

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief