Dinsdag 7 april 2020
Twentesport

Groen en geel

Geplaatst op 21 februari 2020 door   ·   1 Reactie

De Belgen Rudy Pevenage en Johan Bruyneel. De eerste was een ploegmakker bij IJsboerke en Capri Sonne in 1980 en 1981. De tweede een van de renners in mijn ploeg Rabobank in 1996 en 1997. Tot 2007, het jaar van mijn zelf verkozen opstap als directeur bij Rabobank, kwamen we elkaar regelmatig tegen. Pevenage was ploegleider bij Telekom van onder anderen Jan Ullrich. In 1980 won Pevenage de groene trui in de Tour de France. Bruyneel was zelf ooit kort gele truidrager en de aannemer achter de successen van Lance Armstrong en anderen. We waren elkaar respecterende collega’s. En moesten helaas werken tijdens de meest complexe periode in de geschiedenis van de wielersport. Rudy Pevenage sneuvelde in de schermutselingen van Operacion Puerto in 2006, Johan Bruyneel stierf met Lance Armstrong in 2012 tijdens de USADA dopingoorlog.

Pevenage publiceerde recent een boek met een persoonlijke perceptie van de waarheid tijdens zijn werkzame leven. Hij ‘zou niemand sparen in zijn boek’, aldus de aankondiging. Zoals gebruikelijk in het geval van dergelijke boeken deed ik geen moeite om achter de inhoud te komen. Geen enkel soortgelijk schrijfsel van voormalig collega’s of renners levert mij zinvolle informatie op over de complexe periode waarin ik als renner, ploegleider en -directeur heb moeten functioneren. En die ondertussen alweer ruim twaalf jaar achter mij ligt.

Johan Bruyneel richtte onlangs een sportmanagementbureau op. De negen Tour de France zeges van Armstrong (7) en Contador (2) zijn als vette provocerende knipoog vervat in de naam: 7evenplus2. Op het sociale mediaplatform Facebook bonden de Belgen deze week met elkaar de strijd aan. In de ogen van Pevenage zijn Armstrong en Bruyneel verantwoordelijk voor de ontstane chaos in de wielersport, Bruyneel reageerde. De teksten waren tenenkrommend, onzorgvuldig, slordig, smerig, besmeurend. Pevenage sleurde anderen in zijn rammelende verbale val mee. De meeste lezers lieten in hun reacties geen spaan heel van beiden. ‘Is dit de manier waarop voormalig collega’s met elkaar en de wielersport omgaan?’ Op de Facebook pagina van Pevenage is veel inhoud ondertussen ‘momenteel niet beschikbaar’ en waarschijnlijk verwijderd.

Ik ergerde mij groen en geel aan het ordinaire moddergevecht. ‘Get a life guys!’ Het groen en het geel dat beide heren hebben gedragen is opgevreten door de motten. Het is het mij in ieder geval niet waard geweest. Nu niet, nooit niet.

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Daniël van Strij de Regt says:

    Hoi Theo, Ik had vernomen dat je met woorden mooie verhalen kan breien maar ook met breinaalden dat is nieuw voor mij ;<)
    Groet Daniël
Archief