Woensdag 21 februari 2024
Twentesport

Het veranderende wedstrijddecor

Geplaatst op 8 juli 2022 door   ·   Geen reacties

Het wedstrijddecor van twee belangrijke ogenschijnlijke tegenstanders is zich aan het verplaatsen van binnen de spreekwoordelijke boksring naar buiten daar waar het veel meer ruimte biedt aan de opponenten. Tractoren en opladers zijn een onderdeel geworden van een spel – tegenspel. Is het in de boksring de tegenstand van één tegen één, nu is het blijkbaar veel tegen veel.

Laat ik vooropstellen dat ik de visie van waaruit de acties voortkomen volkomen begrijp. Nederland wil en moet dan weer het braafste jongetje van de klas zijn. Natuurlijk, Nederland heeft een dichtbevolkte samenleving waarin de veestapel nog steeds een cruciale plaats in neemt.

En als Johan Remkes de taak krijgt toegewezen als scheidsrechter in deze uit de hand gelopen bokspartij, dan wordt het er niet beter op. Boerenverstand is meer dan de mentaliteit gevoed vanuit de Haagse Bluf.Trouwens, voor het recept Haagse Bluf is melk wel een van de basisbestanddelen. Als bijgevoegde beschrijving: het lijkt veel maar is in feite grotendeels lucht!

De Tour is terug in het wedstrijddecor waar ze thuis hoort, Frankrijk. Een uitstapje naar Denemarken, een land met een wedstrijdmentaliteit die lijkt op die in Nederland: één voor allen, allen voor één. In de ploegen van Fabio Jacobsen en Dylan Groenewegen was dat zeker zichtbaar. Twee Nederlandse ritzeges in twee dagen. Twee renners met een verleden dat altijd aan hen gekoppeld zal blijven. De verschrikkelijke val in de Ronde van Polen in 2020. Door het ellenbogenwerk van Groenewegen raakte Jacobsen levensgevaarlijk gewond. En nu, in juni 2022 wint Jacobsen de tweede etappe. En om de verbintenis met beiden, hoewel geen van de twee daar op zit te wachten, nog meer te verstrengelen, wint Groenewegen de derde etappe. In collegiaal/menselijk opzicht blijft het tussen beiden een onveranderd wedstrijddecor ondanks een laat excuus van Jacobsen. Groenewegen: ‘’Als mens liggen we elkaar niet zo….”

Daar waar Max Verstappen het wedstrijddecor en de publieke aandacht afgelopen zondag niet kon beheren, was de tenniswereld plots wakker geworden. Tim van Rijthoven rijgt het ene succes na het andere aan zijn palmares. Op Wimbledon kwam hij verrassend ver. Het wedstrijddecor voor de publieke opinie verandert met de dag. Zo zit je vlak aan het net, zo zit je straks in Zandvoort bij de Formule 1. Als dat maar niet verhinderd wordt door de boerenprotesten.

Gerard Kokhuis

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief