Zaterdag 29 februari 2020
Twentesport

Immer Weiter vervult in vele betekenissen brugfunctie

Geplaatst op 22 oktober 2016 door   ·   Geen reacties

immer-weiter01HOLTEN/DENEKAMP – De herrijzenis van de oudste wielervereniging van Nederland, Immer Weiter, vond vandaag plaats, precies 145 jaar na de oprichting in Deventer. Het eerherstel is aanleiding voor plechtigheden, feestelijkheden en naar wordt gehoopt weer 145 jaar wieleractiviteiten, met een grote Twentse inbreng. Alles voor de fiets.

De vijf jaar geleden gebouwde fietsbrug over de N348 in Deventer werd vandaag officieel gedoopt tot de Immer Weiter-brug. Daarvoor spoedde gedeputeerde Van Hijum zich van Laag Zuthem naar Deventer vanwege de officiële handeling, waarbij hij werd geassisteerd door drie in Twente woonachtige wielrenners, te weten Maurits Lammertink uit Enter, good-old Hennie Kuiper uit Denekamp en even good-old Theo de Rooij uit Holten. Voor de ceremoniële gelegenheid repte ook de fanatieke hobbyfietser Frits Rorink zich naar de brug. Rorink is tegenwoordig wethouder in Deventer, maar was dit voorheen in Oldenzaal en fietste toen in wielertenue naar elke vergadering waar dan ook in Twente.

Vélocipèdeclub

Immer Weiter, als vélocipèdeclub van de grond getrokken in 1871 (ook het geboortejaar van Fedor van Kregten, om maar eens iemand te noemen), kreeg met name door de stuwende kracht van De Rooij een nieuw leven en dient nu als vehikel voor de fietspromotie in de breedste zin des woords, zoals de activiteiten die onder de noemer ‘365 dagen fietsen in Overijssel’. De Rooij is nu één der ambassadeurs van dit initiatief, evenals Hennie Kuiper, maar ook de Nijverdalse ex-wielrenner Rob Harmeling en de huidige toppers Kirsten Wild uit Almelo en Maurits Lammertink uit Enter.

immer-weiter02Kapiteins en stokers

De vele (oud)topsporters heten de kapiteins te zijn van de kopgroep van Immer Weiter en ze zullen uit dien hoofde de wielersport in zijn algemeenheid, zowel de breedtesport als de topsport, promoten waar mogelijk.Een aantal ondernemers, aangevuld met hoogleraren, natuurhoeders en cultuurbestuivers, vormt een groep stokers, die achterbannen kunnen aanvoeren, bestuurlijke wegen kunnen plaveien en zo voort. Deze club staat onder leiding van de Enschedese makelaar Michel ten Hag, tevens fanatiek fietser, zeg maar gerust wielrenner, want voormalig amateurcoureur.

Lanceerplatform

Naar de mening van opperstoker De Rooij is Immer Weiter een lanceerplatform dat het fietsen bevordert in al zijn verschijningsvormen en daarmee impliciet natuurbeleving, cultuurbestuiving, gezondheidsbevordering, sportbeoefening en toerismeversterking dient.

FOTO’S: Jan Bakker (ambassadeur)

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief