Zondag 14 april 2024
Twentesport

Iserbyt

Geplaatst op 9 oktober 2020 door   ·   Geen reacties

Eli Iserbyt. In dit verband geen -nazaat van een- overlevende van de holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wel een exponent van een van de overlevers van de door de wielerwereld razende coronarazzia. Aan onze zijde van de zuidgrens worden vele wielerkoersen afgelast of verbannen uit ons door corona bezet territorium. In het bourgondische wielerrijk daarentegen fietsen de renners onder beperkingen als vanouds de stenen uit het straatwerk. Of ploegen door zompige weilanden waarin het soms lijkt dat de ridders van het stalen ros meer last dan gemak hebben van het rijwiel.

Duidelijk in beeld waren de verdrietige tranen van Amstel Gold Race-organisator Leo van Vliet nadat hij in overleg met de autoriteiten moest besluiten de race te liquideren. In België en verder zuidelijk wordt vrolijk verder gefietst en gecrosst. Een scherp getrokken grens, in het voorjaar nog gebarricadeerd met betonblokken waar zelfs een tank niet zonder blikschade had kunnen passeren. De turbulente wielerherfst biedt uiterst spraakmakende, smakelijke schermutselingen. Veldheren Van der Poel en Van Aert kruisen de degens tijdens iconische monumentale wielerkoersen in België, Frankrijk en Italië. Geflankeerd door wapenbroeders als de Slovenen Roglič, Pogačar en de Fransman Alaphilippe. Van der Poel en Van Aert kiezen vooralsnog voor een reeks buitenlandse wegkoersen die slechts tijdens de grote oorlogen werden afgelast. Overigens ooit ook voor mij een overweging om te kiezen voor deze sport: koersen gingen vrijwel altijd door. Geen enkele Nederlandse wielerwedstrijd heeft echter ooit een wereldbrand hoeven te overleven, is dat het criterium voor een monumentale koers?

Is het uitsluitend kommer en kwel in ons fietsland? Nee, we kunnen onszelf in het oosten gelukkig prijzen, het GOW-crosscircuit van de Gezamenlijke Oostelijke Wielerverenigingen is vooralsnog niet gesneuveld.

En hoe zit het dan met die Iserbyt? Een Belg en winnaar van met afstand de gedenkwaardigste wielerveldrit die ooit op 26 september 2020 is verreden: de Ethias cross in Lokeren. Natuurlijk in België.

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief