Donderdag 28 maart 2024

Koninginnerit Ladies Tour: van Nijverdal naar Nijverdal

Geplaatst op 5 september 2019 door   ·   Geen reacties

NIJVERDAL – Het ‘bergdorp’ Nijverdal is vrijdag het epicentrum van het vrouwenwielrennen, want dan vindt de vierde etappe van de Boels Ladies Tour zich af in de gemeente Hellendoorn met start en finish in Nijverdal. Er zijn vanaf twaalf uur vijf plaatselijke rondes die drie kernen van de gemeente Hellendoorn aandoen, want ook Haarle. Het is de koninginnerit van de Ronde van Nederland voor vrouwen.

In het vrouwenwielrennen genieten de Nederlandse coureurs wereldfaam en daar vormt de Boels Ladies Tour geen uitzondering op. Marianne Vos won vier keer op rij (2009-2012) en na wat een paar jaar met winnende vrouwen uit andere landen is nu Annemiek van Vleuten de te kloppen renner, want ze won de afgelopen twee edities.

De prestigieuze wedstrijd wordt sinds 1998 gehouden verreden en er staan grote kampioenen op de erelijst. De eerste editie van de rittenkoers werd gewonnen door Elsbeth van Rooy-Vink en ook legendarische namen als Mirjam Melchers, Susanne Ljungskog, Kristin Armstrong en Leontien van Moorsel zegevierden. Behalve een wedstrijd op zichzelf is de Boels Ladies Tour ook een goede voorbereiding op het EK.

Aan het vertrek in Nijverdal voert Lorena Wiebes het algemeen klassement aan. Ze nam de leiderstrui vandaag in Gennep over van Annemiek van Vleuten door in de eindfase van een ‘natte etappe’ te ontsnappen. Het verschil tussen beide vrouwen bij de start in Nijverdal bedraagt zeven seconden en dat is niet veel in de bergen van het daldorp. De geboren Almelose crack Kirsten Wild werd vandaag trouwens net als gisteren tweede.