Woensdag 12 juni 2024
Twentesport

Middeljans en Pleij aan basis comeback veldrit Wierden

Geplaatst op 15 december 2017 door   ·   Geen reacties

WIERDEN – Als wielerman Harry Middeljans iets een zijn kop heeft dan gaat hij ervoor. De Wierdense fysiotherapeut in ruste staat samen met zijn dorpsgenoot Riny Pleij aan de comeback van de nationale veldrit in Wierden, die zondag plaatsvindt. Dat de wedstrijd terugkomt op de kalender is mede te danken aan de succesvolle GOW-veldritcompetitie in de regio.

Middeljans: ‘We willen verenigingen een handvat geven om een nationale veldrit te organiseren. Vanuit de GOW is er een financiële ondersteuning om clubs te stimuleren om een nationale veldrit te organiseren. Daarom kent de veldrit in Wierden een noviteit. Na overleg met de commissie off-road van de KNWU is gekozen voor een gezamenlijke wedstrijd van elite/beloften en amateurs. Op de weg is deze combinatie al een vaste waarde, in het veld werd deze mogelijkheid echter nog niet gegeven.

Meer tegenstand
De elite-wedstrijden, vroeger altijd het hoofdnummer, worden nu door veel organisaties niet meer in het wedstrijdschema opgenomen vanwege de weinige inschrijvingen en de hoge kosten. Wierden is nu een pilot om de elite- en belofterenners in ieder geval een flink deelnemersveld en meer tegenstand te bieden. De toppers bij de amateurs krijgen zo ook gelegenheid de confrontatie met eliterenners aan te gaan. Er zal worden gereden voor één gezamenlijk prijzenschema van dertig prijzen, samengesteld door de prijzenschema’s van amateurs en beloften bij elkaar op te tellen. Voor de amateurs is dit een flinke verhoging van hun normale prijzengeld. Voor de landelijke veldritklassementen wordt wel de puntenverdeling per categorie toegepast. Er is startgelegenheid voor maximaal dertig elite/belofterenners en vijftig amateurs.

Halve eeuw Al ruim vijftig jaar houdt de GOW al zijn veldritcompetitie die uitgegroeid is tot een vaste waarde op de regionale wielerkalenders. Begonnen met het doel te zorgen voor een overwinteringsaanbod voor wegrenners is deze serie meer en meer uitgegroeid tot een basis van waaruit de doorstroming naar (inter)nationale wedstrijden gemakkelijker kan verlopen. Bekende voorbeelden zijn Sofie de Boer, Joris Nieuwenhuis, Pim Ronhaar en wijlen AnneFleur Kalvenhaar die hun veldrit carrière in GOW-verband zijn begonnen. Om meer regionale renners kennis te laten maken met het niveau is nu ook deze nationale wedstrijd toegevoegd.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief