Maandag 4 maart 2024
Twentesport

Nog twee weken voor de Ster

Geplaatst op 18 februari 2023 door   ·   Geen reacties

Op 4 maart is het zover. Traditiegetrouw wordt dan het Nederlandse wielerseizoen geopend met de Ster van Zwolle.  Voor de 62ste keer zal de rondrit rondom Zwolle worden verreden, met een volledig nieuw bestuur dat de taak van het trio Jan van Ommen, Henk Ymker en Evert Slager over gaat nemen. Met Thijs Rondhuis als voorzitter, aangevuld met Rik Jansen, Harry Kanis en Gerben Kroeze. Na het overlijden van hoofdorganisator Jan van Ommen vorig jaar lijkt met genoemde namen een stabiele opvolging tot stand gebracht. Met Thijs Rondhuis heeft de Ster zich verzekerd van een man die het organiseren van ( wieler-)evenementen tot in zijn vingertoppen beheerst. Olympia’s Tour, diverse NK’s op de Vam-berg, de Holland Ladies Tour en heel veel andere wedstrijden, het zijn allemaal organisaties met Rondhuis via zijn bedrijf Courage Events aan het roer. Met zijn komst en de aanvulling uit het Zwolse lijkt de toekomst van de Ster verzekerd. Daarnaast hebben zowel Ymker als   Slager zich bereid verklaard om als adviseur beschikbaar te zijn.

Toch zal het wennen zijn, zonder Jan van Ommen, die in 2008 het stokje overnam van de man van het eerste uur, Ben Zomerdijk. Twee namen die, ieder op zijn eigen manier, de Ster van Zwolle hebben gemaakt tot het monument dat het nu geworden is. Waar Ben Zomerdijk binnen zijn comité het leeuwendeel van het werk verrichte, met steun van echtgenote Josje, zo was Jan van Ommen tot aan zijn overlijden de leidende man in de vorige organisatie, simpelweg omdat de andere twee door werk en andere functies tijd te weinig hadden.

In al die jaren heeft de Ster van Zwolle vrijwel altijd als seizoens-opener gefungeerd. De eerste Ster, in 1961 werd een zege voor Jan Rol. De man uit Noord-Holland haalde het voor Gerard Wesseling en Jan Boog.  Twee jaar later een prachtige zege voor streekfavoriet Evert Dickhof, de man van de Noord-Veluwe won voor Johan Pluimers uit Enter. Wie de erelijst verder doorkijkt ziet dat de eerste Overijsselse winnaar pas in 1978 gehuldigd kon worden, Jan Spijker uit Kampen. In 1986 stond Erwin Kistemaker uit Oldenzaal op de hoogste tree van het erepodium. Het duurde daarna tot 1998 voor er weer een Overijsselse renner zegevierde, Renger Ypenburg uit Hengelo. En het jaar daarop was het al weer raak, met nu Rik Reinerink uit Harbrinkhoek op nummer een. De vijfde en laatste Overijsselse winnaar was Rudi Kemna uit Deurningen in 2001.

En nu dus de editie van 2023, nadat in 2021 Coen Vermeltfoort de laatste verreden Ster van Zwolle op zijn naam heeft geschreven. Editie 62. Het deelnemersveld is internationaler dan ooit. Slechts één keer won een buitenlander, in 1994 was de Belg Marc Wauters het eerst binnen. Voor een Internationale wedstrijd als de Ster is dat wel opvallend. Een buitenlandse winnaar misstaat nooit in de erelijst. Maar als ik heel eerlijk ben ?

Ik zie het niet gebeuren.

Harry Middeljans

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief