Maandag 4 maart 2024
Twentesport

Profcriteriums

Geplaatst op 27 augustus 2022 door   ·   Geen reacties

Het wielerseizoen vordert en vordert. We zijn inmiddels bezig met de derde grote etappekoers, de Vuelta. Met de start in Utrecht ben je als inwoner van dit kleine kikkerland toch wat meer betrokken dan wanneer de start in , pak hem beet, Luxemburg of op Sicilië zou zijn. Opvallend: wat een mensenmassa. En dat was vooral tijdens de proloog, als ploegentijdrit verreden, heel goed te zien. Verrassend ? Nee. Het is vrijwel nooit anders geweest, en in de na-Tour criteriums was het ook al merkbaar. Het Nederlandse wielervolk kwam massaal af op die “rondjes om de kerk “. Na twee jaar met veel minder wedstrijden, en vooral ook minder publiek vanwege de corona, zijn we bezig de schade in te halen.

Vroeger was het een vast onderdeel van de wielerkalender, werden die criteriums enorme publiekstrekkers. Ook in mijn eigen omgeving, de provincie Overijssel. Veel van die criteriums als speaker gedaan, van Kampen tot Hengelo, van Steenwijk tot Raalte. Zwolle had zijn criterium, Wierden liep er warm voor, kortom, het leefde in de gehele provincie. Een van de drukst bezochte was sinds 1983 de Profronde van Almelo. Het levenswerk van levensgenieter Harrie Nijhuis en zijn mannen groeide in de loop der jaren uit tot een waar spektakel. Veel internationale grootheden stonden er op de deelnemers- en erelijst. Nergens te wereld een criterium meegemaakt waar maar liefst 10 dweilorkesten tegelijkertijd speelden langs het parcours. Een van de briljante Harrie Nijhuis-ideeën, onder het mom van “het publiek moet vermaakt worden.

Almelo groeide uit tot een van de bekendste- en best georganiseerde profcriteriums in Nederland. Nog zie ik die Brabantse organisatie als in tranche rondlopen over het parcours, dit hadden ze niet alleen nog nooit gezien, maar zeker niet verwacht achter de IJssel.

In 2019 nam ik in Almelo afscheid als wielerspeaker. Ik was er bij vanaf de start, nam na vijf jaar afscheid om radio- en tv werk te gaan doen, en kwam twintig jaar later weer terug. Kees Maas had mijn plek ingenomen, jaren lang vormden wij een duo in Almelo. Na mijn afscheid en de coronaperikelen werd pas gisteravond de volgende editie verreden. In afgeslankte vorm, met een kleine 10 profrenners, aangevuld met continentale renners en streekfavorieten. Maar wel met namen: Niki Terpstra was er, Koen Bouwman was vastgelegd en ook oud-Nederlands Kampioen  Ramon Sinkeldam. Het voorprogramma werd nog even in de wacht gezet, de sponsortent werd vervangen door het terras bij het theater-hotel. Het was er mudvol, net zoals langs het parcours. Ook de aangepaste formule bleek te werken.

Een voorzichtig begin, maar direct al een aansprekend geheel. Let op mijn woorden, dit gaat weer uitgebouwd worden tot een zelfde succes als voorheen. Het rondje om de – in dit geval Doopsgezinde -kerk leeft al weer in Almelo.

Wie er gewonnen heeft ?

Dat is nog het minst belangrijke.

Harry Middeljans

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief