Zaterdag 2 maart 2024
Twentesport

Van alles wat in wielerland

Geplaatst op 11 maart 2023 door   ·   Geen reacties

Met de Ster van Zwolle is ook het Nederlandse wielerseizoen begonnen. Deze week gaat het echt los voor de vrouwen en opnieuw de mannen in de Ronde van Drenthe. Gelukkig staat die nog steeds op de kalender, wel is afscheid genomen van Galazo als mede-organisator. Organisatrice Femmie van Issum heeft nog geen nieuwe partij aan haar organisatie gekoppeld, het gebeurt nu weer zoals het altijd al ging. Benieuwd hoe het verder gaat met dit  Noordelijke Monument  van de wielersport . Hopelijk gaat het zaterdag en zondag wel door, de Drentse Acht van Westerveld werd vanwege het slechte weer vrijdag na één ronde al gecanceld.

En ook in de rest van Europa zijn de voorjaarswedstrijden op gang geschoten.

Opmerkelijk: Alpecin was de laatste van de grote ploegen die een overwinning boekte. Jasper Philipsen zorgde ervoor dat het beulswerk van Mathieu van der Poel als lead-out werd afgemaakt. Twintig meter voor de finish had de naar links uitgeweken Mathieu het al wel gezien en gingen beide armen omhoog. Het enorme tempo waarop hij enkele honderden meters lang zijn concurrenten trakteerde en vooral afmatte had zijn vruchten afgeworpen. Knap dat Philipsen niet uit het wiel werd gereden en zelfs het tempo hoog kon houden. Benieuwd hoe Mathieu er voor staat bij Milaan-San Remo.

En dat zelfde geldt ook voor Wout van Aert. Echt geweldig loopt het nog niet met hem, sprintte soms niet mee en toen het in de finale afgelopen donderdag van de etappe in Parijs-Nice ook nog tot een valpartij met Tom Pidcock kwam was de beoogde poging tot winst in de beklimming meteen voorbij. Nu was het Roglic (foto) die na een lange afwezigheid zichzelf weer op een overwinning kon trakteren. De wijze waarop was geweldig. Het leek hem geen moeite te kosten in de laatste honderd meter, kwam op kop, werd weer voorbij gestoken en pakte even zo goed en opmerkelijk gemakkelijk de koppositie en de winst terug. Indrukwekkend komt waarschijnlijk het dichtst in de buurt om zijn winst te beschrijven. En vrijdag deed hij het gewoon weer. Wie nog twijfelde na alle malheur vorig seizoen, hij is terug, en hoe?!

Nog even terug naar de Strade Bianche van vorige week, en wel de finale bij de vrouwen. Het losgebroken paard, de angst van Demi Vollering om er langs te rijden, de val van het paard,  de heldenverering tijdens de wedstrijd voor de zekere winnares Lotte Kopecky van de Belgische commentatoren, de winst van Demi Vollering,  de ruzie-achtige sfeer direct na afloop, de enorme kritiek vanuit de Belgische TV commentatoren op Vollering’s “ gestolen “ zege, de toch rustige sfeer tijdens de huldiging, het was om te smullen. Chauvinisme laat zich niet beteugelen.

Maar daardoor kreeg de geweldige zesde plaats van veldrijdster Puck Pieterse niet de aandacht die het verdiende.

Soms is het gewoon oneerlijk verdeeld.

Harry Middeljans

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief