Dinsdag 27 februari 2024
Twentesport

Steeds minder cracks van partij in Profronde van Almelo

Geplaatst op 27 augustus 2019 door   ·   Geen reacties

ALMELO – Voor de 37ste keer strijken vrijdag in Almelo profwielrenners neer om door het centrum van deze stad te rijden. De traditionele Profronde van Almelo, het geesteskind van wijlen de nachtburgemeester Harry Nijhuis ofwel Mister Profronde in hoogst eigen persoon. Hij is er niet meer bij en dat is te merken, want het deelnemersveld verschraalt.

In de gloriedagen kwamen er nog wel eens grote namen naar Almelo. In de beginperiode werd het veld altijd gevuld met louter profs, stonden de grote mannen aan het vertrek. Ze zijn terug te vinden op de erelijsten van het Almelose proffietstochtje door de Almelose binnenstad.

We praten over 37 edities van het rondje om de kerk maar in werkelijkheid is het de 35ste editie. In de jaren tachtig ging de organisatie twee keer vreemd en maakte deel uit van de aankomst van de Profronde van Nederland. In 1987 was de Belg Marc Sergeant op de Wierdensestraat de snelste een jaar later passeerde zijn landgenoot Wim Arras als eerste de finish.

In 1989 keerde de profronde als criterium terug op de kalender. Dertig jaar geleden was Laurent ‘Le Proffeseur’ Fignon de sterkste in de Gravenallee. De tweevoudig winnaar van de Tour de France was dat jaar winnaar in de Ronde van Italië. De eigenzinnige Fransman verloor op 31 augustus 2010 de strijd tegen kanker.

Drie keer stond er een Olympisch kampioen aan de start bij de mannen. In 1996 de mountainbikekampioen van Atlanta Bart Brentjens, in 2004 de kampioen van Athene Paolo Bettini en later ook nog eens de kampioen van Bejing de Bask Samuel Sanchez.

Mike Teunissen
Dit jaar is de meest aansprekende renner aan het vertrek Mike Teunissen (zie foto). Deze knecht nam in a split second in Brussel het stokje over van de gevallen Dylan Groenewegen en klopte de sprintelite in de straten van Brussel. Met deze etappewinnaar en met Antwan Tolhoek, de winnaar van vorig jaar in Almelo, pakt de organisatie vrijdagavond uit. Andere namen zijn Boy van Poppel, Ramon Sinkeldam en de Britse baanrenner Daniel Patten. De grote namen ontbreken op de deelnemerslijst.

Vrijdagavond rond kwart over zeven begint het spektakel van het voorstellen en rond de klok van acht vertrekken de renners voor hun tocht door het centrum van Almelo. Tegen tienen wis bekend wie de opvolger is van Antwan Tolhoek.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief