Zaterdag 25 mei 2024
Twentesport

Etappewinnaar Wouter Wippert in Tour de l’Avenir: ‘Mooi voor de ploeg en mooi voor mij’

Geplaatst op 6 september 2011 door   ·   Geen reacties

BRUYÈRES – Twee kilometer voor de finish dat hij: ‘Dit is mijn kans.’ Hij zette zich schrap en won de tweede etappe van de Tour de l’Avenir. Wouter Wippert (archieffoto)  klopte in de massasprint  zijn landgenoot Moreno Hofland  en de Italiaan Fortin. De groep bestond uit 83 renners.  De etappe naar Bruyères had een lengte van 151km. ‘Het was een zware rit. We moesten pittige bergen over, maar toen dat achter de rug was kwam ik met veel gelosten terug’,  vertelde de Twentse coureur na afloop. Dat was twee kilometer voor de finish. 
De Nederlandse kanshebbers op de zege in deze rit hadden overigens in tactisch opzicht geen moeilijke dag, omdat een kopgroep van drie man voor het peloton uitreed waaronder hun ploeggenoot Sjoerd Kouwenhoven.
Wippert staat bekend als een snelle finisher. Hij zag kansen voor het behouden van de groene trui van zijn Nederlandse ploeggenoot Moreno Hofland en kon uiteraard ook zelf een kans wagen op de etappezege. 
Hoe ging hij in de finale te werk? ‘Ik kwam 700 meter voor de meet op kop. Het tempo lag hoog. Op 400 meter raakte ik ingesloten, maar 200 meter voor de finish zag ik ruimte en zette aan. Op de meet ging ik over iedereen heen,’ aldus Wippert die gisteren ook al de sprint van het peloton won en derhalve goed in vorm is.

De Nederlandse ploeg had als doel de groene trui te verdedigen van Hofland. Dat lukte, want hij werd tweede achter Wippert die daarnaast zelf de etappe op zijn naam schreef. ‘Mooi voor de ploeg en mooi voor mij,’ lachte de renner uit de opleidingsploeg van de Belgische Lotto-formatie. Wippert hoopt deze week nog een keer prijs te rijden. ‘Eerst een paar dagen overleven en dan hoop ik komend weekend nog eens kort te eindigen en daarbij willen we ook de groene trui in bezit houden. Ja ik ben in vorm, maar het kan nog beter.’

Wippert won in augustus drie etappes in de Waalse Ronde van Namen. In deze Tour de l ‘Avenir hoopt hij zich veder in vorm te rijden om vervolgens eind september op het WK voor beloften in Denemarken aan de start te staan. In augustus meldde de 21-jarige belofte nog aan het eind van dit jaar beroepsrenner te willen worden. Onlangs echter besloot hij nog een jaar bij de beloften te willen rijden. Hij won advies in bij de ploegleider, de bondscoach  en anderen die hem aanraadden nog een jaar door te gaan in deze categorie en verder te groeien. ‘Dus doen we dat’, zei hij.

In de eerste etappe van de Holland Ladies Tour was Marianne Vos de sterkste van een kopgroep van twaalf rensters. De Duitse Ina-Yoko Teutenburg werd tweede op één seconde en Kirsten Wild uit Almelo derde. Loes Gunnewijk (Rekken) kwam in de volgende groep binnen en had een achterstand van 2.30. Ze werd als achttiende geklasseerd. Verder nemen er geen Twentse rensters deel aan de Ladies Tour.

 

(foto Sportfoto.nl)

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief