Maandag 22 juli 2024
Twentesport

Mariël Borgerink: ‘Blij met kans bij Belgisch UCI-team’

Geplaatst op 2 oktober 2014 door   ·   Geen reacties

Mariel BorgerinkOLDENZAAL – Voor Mariël Borgerink was dit wielerjaar er één met meerdere gezichten. In het voorjaar liet de 22-jarige renster uit Oldenzaal, in pas haar derde koersjaar nadat ze als zwemster al zeer succesvol was, zien dat ze tot de beste niet professionele wielrensters van het land behoort. Een zware valpartij in de Ronde van Gelderland eind april en het combineren van het wielrennen met de zware coschappen die Borgerink als studente geneeskunde volgt maakten het haar in de zomer lastig. Vervolgens liet de Twentse zich onder meer tijdens het NK in Ootmarsum en de Holland Ladies Tour echter weer nadrukkelijk zien. Dat levert Borgerink nu een contract op bij een UCI-team, een ploeg op het hoogste niveau. Ze gaat rijden voor het nieuwe Belgische Lensworld-Zannata.

“Een mooie stap voorwaarts”, zo noemt Borgerink de overgang die voor haar belangrijk is. Niet alleen op het gebied van het fietsen, maar ook omdat het deuren opent voor het combineren van haar studie met topsport. “De combinatie van fietsen en mijn studie zal nu wat soepeler gaan en ik zal waarschijnlijk een betere balans kunnen vinden. Ik ben erg blij dat ik deze kans krijg. Voor mijn ontwikkeling is het denk ik goed dat ik een stap hogerop maak en daarnaast ben ik ook heel nieuwsgierig wat dat met me gaat doen.”

Ambitie
Als talentvol zwemster moest Borgerink afhaken met een schouderblessure. In wielrennen vond ze nog niet eens heel lang geleden een nieuwe sport en daarin komt haar wil om te presteren en beter te worden opnieuw bovendrijven. “Ik wil graag kijken hoever ik kan komen in het wielrennen en dit is een mooie stap in de goede richting. Of ik nog meer kan dan dit zal moeten blijken. Ik wil mijn studie geneeskunde wel blijven combineren met het fietsen, al maakt het me daarbij niet uit wanneer ik er iets langer over zal doen.”

WLeren is dus een toverwoord. “Dat verwacht ik in 2015 ook veel te doen. Rijden in een UCI-team is toch wel heel anders dan in een clubteam en er zal ook meer van mij verwacht worden. Daarnaast zal ik ook hogere eisen aan mezelf stellen, want ik wil me verder ontwikkelen. Vooral in meerdaagse wedstrijden en in koersen op een glooiend terrein hoop ik mijn waarde voor het team te bewijzen. Daarbij ga ik ook gewoon door met wat ik graag doe en dat is aanvallend koersen.”

Team
Het Lensworld-Zannata team is nieuw in het peloton, maar lijkt ook min of meer een doorstart van het huidige Futurumshop-Zannata team. De leiding is in handen van twee voormalig topwielrensters, de Belgische Heidy van de Vijver en de Nederlandse Martine Bras. “Zij waardeerden vooral mijn manier van koersen”, zegt Borgerink. “Hun ambitie is om talentvolle en ambitieuze rensters in een inspirerende omgeving op te leiden en samen mooie doelen na te streven. Dat ik als clubrenster tussen de grote dames veel aanval toont volgens hen mijn wilskracht. Ze hebben me op het hart gedrukt om dit gewoon te blijven doen. Ook nu ik een ander pakje aan heb.”

Twentse rensters
Borgerink is in 2015 één van de weinige Twentse wielrensters in een UCI-team. De oud-Almelose wereldtopper Kirsten Wild gaat voor het Noorse Hitec Products rijden. Het is nog niet duidelijk wat Marissa Otten uit Enter, de Enschedese veldrijdster Sophie de Boer en Moniek Tenniglo uit Albergen gaan doen. Otten reed in het afgelopen seizoen voor het Parkhotel Valkenburg Cycling Team en is net als Wild al langer actief als UCI-renster. Voor die ploeg reed De Boer ook een beperkt wegprogramma. Tenniglo kreeg bij het grote Rabo Liv van kopvrouw Marianne Vos een kans om begin september de Holland Ladies Tour voor dat team te rijden. Wat zij komend seizoen gaat doe is ook nog niet bekend.

Foto’s: Sportfoto.nl – Foto boven; Borgerink in actie tijdens de Novilon Eurocup, waar ze dit jaar de enige clubrenster was die de finish haalde. Foto onder; Borgerink na afloop van de Ronde van Markelo.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief