Zaterdag 25 mei 2019
Twentesport

Voornemens goed voordemens

Geplaatst op 10 januari 2019 door   ·   Geen reacties

Goede voornemens zat 7 januari tijdens de druk bezochte nieuwjaarsreceptie op het provinciehuis. De Provinciale Staten-verkiezingen van 20 maart wierpen hun schaduwen vanzelfsprekend al vooruit. RTV Oost pakte zelfs uit met een heus eigen verkiezingsprogramma, samengesteld uit kijk-, luister- en lezersreacties. Commissaris van de Koning Andries Heidema gaf tijdens zijn nieuwjaars-maidenspeech aan blij te zijn met het initiatief en gaat voor een kiezersopkomst van minimaal vijftig procent. Politiek en omroep hebben nog ruim twee maanden om de Overijsselaar naar de stembus te krijgen.

Deze week heb ik me eens verdiept in de ambities van de politieke partijen en het RTV Oost-programma. Dat leverde een aantal interessante inzichten op. Vanzelfsprekend vinden we de Oost-thema’s terug in de partijprogramma’s. Raadpleging van de sites leerde mij dat de belangrijkste Statenpartijen beschikken over minimaal nul (!) en maximaal zeven standpunten die verder uitgespit worden. De diepgang verschilt aanzienlijk. Twee partijen hebben het verkiezingsprogramma 2015-2019 op de site staan.

De thema’s van Oost, te weten Verkeer & Mobiliteit, Duurzame Energie, Landbouw & Natuur en Cultuur worden in vier taartdiagrammen uitgebeeld. De uitkomsten zijn niet direct verrassend te noemen. De taartpuntverhoudingen per thema zijn vrijwel identiek: drie issues worden door min of meer twintig procent van de Overijsselaar aangegeven als speerpunt, veertig procent betreft overige stellingen. Het vijfde taartdiagram betreft een top drie van opmerkelijke oordelen. De Overijsselaar maakt zich zorgen over betaalbare woningen, fijnstof uitstoot en vergrijzing. Ik zou zeggen, simpel! Politieke partijprogramma’s kunnen worden opgesteld na uitvoering van een enquete onder een representatieve groep Overijsselaars. De uitkomsten liggen voor de hand. Iedereen wil immers filevrij werken&wonen, schone lucht inademen, oud worden, scholing, goed en verantwoord eten, de natuur in en musea bezoeken.

Vanuit Den Haag bereiken ons recent programma’s gericht op leefstijlbeïnvloeding. Zoals het Nationaal Preventieakkoord. ‘Betutteling!’, krijsen velen. Ik juich deze ontwikkeling echter toe. Prima, die politieke aandacht voor de mens. Het individu zal eerst zijn eigen problemen moeten oplossen voordat hij aan de beletsels van anderen toekomt. We moeten af van een leefstijl die anderen, en daarmee ook onszelf, opzadelt met rotzooi en waarvan we eisen dat de overheid het maar opruimt. De leefstijlbenadering rondom vooral sport, bewegen, gezondheid en beleving moet je in de partijprogramma’s en op de site van de provincie met een vergrootglas zoeken. Het integrale, circulaire, verbindende belang van de door zovele gouwgenoten al meer dan 150 jaar geliefde fiets wordt nauwelijks onderkend. De fiets is zoveel meer dan alleen een CO2-mobiliteitsprobleemoplosser.

In grote lijnen ontbreekt het ons in Nederland aan niets. Potjesgeschuif, een procentje meer of minder links of rechts? Politieke poppenkast. Er is niemand in dit land die sterft van de honger. Help allereerst jezelf, wees empathisch, verzamel mensen om je heen die je energie geven. Bestuurders, politici en ambtenaren in Overijssel: predik, praktiseer en durf. Zoek, stimuleer, presenteer het talent, beloon de formidabele voorbeelden en het goede gedrag. Realiseer u dat we in een prachtige provincie vol potentiële ambassadeurs wonen. Dan komt het met die opkomst 20 maart wel goed!

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief