Donderdag 25 april 2019
Twentesport

#GVD

Geplaatst op 17 januari 2019 door   ·   3 Reacties

Wij leven in een door scheuren gemarkeerd tijdperk. Zoals de peilloos diepe brexitscheuren tussen het Verenigd Koninkrijk, Europa en in het land zelf. De scheur tussen Democraten en Republikeinen, waardoor een deel van Amerika al wekenlang op slot zit. De Democraten schieten scheuren in de muur van Trump tussen Mexico en Amerika. Uit de scheur van McDonalds Trump klinken dagelijks de scheuren verdiepende oneliners. De scheur tussen Noord en Zuid-Europa. De scheur tussen links- en rechts-extremisten in diverse Europese landen en de steeds maar verder escalerende verharding. De scheur in de Franse samenleving, aangewakkerd door de Gele Hesjes. Zwarte Piet of witte Piet. De energietransitiescheur. Zakenlieden scheuren zelfsturend over de weg in dikke, gesubsidieerde elektrische auto’s. Na vijf jaar worden de economisch afgeschreven voertuigen verpatst in Oost-Europa. De gewone man kan vervolgens grotendeels opdraaien voor de kosten van de energietransitie. De vuurwerkscheur. En recentelijk de seksuele geaardheid scheur, ingestoken door de SGP. Vooral deze laatste scheur stemde mij tot nadenken. ‘#GVD!’, spookte door mijn hoofd.

Politieke partijen in binnen- en buitenland zijn ooit opgericht rondom een te verwerven of verdedigen economisch-maatschappelijk belang of religie. Zoals vrijheid, arbeid, katholicisme, protestantisme, islam, democratie, socialisme, kapitalisme, communisme, leeftijd, zelfs dieren. Het wordt meer en meer duidelijk dat de oude politieke structuren tekortschieten in het overbruggen van de kloven. De bevolking kiest aan weerszijde van de scheuren stelling en de beschietingen beginnen. Voldoen de aloude dogma’s #GVD niet meer?

Wellicht de grootste scheur scheidt momenteel de gezonde en ongezonde mensen. 49% van de Nederlanders heeft te kampen met een vorm van zwaarlijvigheid. Volgens deskundigen, deze week aan het woord in het NP- programma De Monitor, zou in 2040 bij ongewijzigd beleid 62% van onze landgenoten geconfronteerd worden met een vorm van overgewicht. De zorgpremie zou kunnen stijgen naar 350 euro per maand. De overheid besteedt recent in de vorm van het Nationaal Preventieakkoord aandacht aan leefstijl en lijkt wakker te worden. Het beschikbare budget: ruim 14 miljoen per jaar tot en met 2021, te besteden aan anti-rookmaatregelen, terugdringen van alcoholgebruik en overgewicht. En dan zouden we het #GVD moeten snappen?

De politieke partijen hebben in de westerse landen de basis gelegd voor het ongekend hoge welvaartsniveau waar we nu van profiteren. Blijkbaar slagen we er onvoldoende in onze luxe om te zetten in een plezierige, verantwoorde leefstijl. Ik zeg: herschik de politieke grondbeginselen, het is tijd voor de #GVD: Gezondheid Voor Democratie! Uiteindelijk zijn alle beleidsterreinen ondergeschikt aan gezondheid en leidt het nastreven van ware gezondheid voor iedereen tot circulair leven, een gezonde leefomgeving, onderling respect en het enige echte besef van rijkdom, beschikbaar voor iedereen. Goed voor jezelf zorgen betekent solidariteit met de, wellicht minder bedeelde, medemens. En iedereen kan meedoen! We beschikken over de middelen, nu nog het gezonde verstand in een gezond lijf #GVD!

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (3)

 1. J.bakker says:

  Theo wat een geweldige column, als we dit nou 365 dagen per jaar implementeren dan kunnen onze huidige politieke bestuurders het GVD boven de politieke kleuren uit tillen bespaard miljarden en wordt voor iedereen betaalbaar.

 2. Jeroen says:

  Goed verhaal Theo. Ik wens mijn naasten en relaties in januari altijd het beste en bovenal een GEZOND jaar. “Dat laatste is al het belangrijkste” krijg ik dan als antwoord. Als ik vervolgens dan aan de persoon met overgewicht fijntjes zeg dat hij/zij zijn levensstijl direct moet veranderen, krijg ik meestal een verbaasde blik. Mijnheer Rutten en co. is er verantwoordelijk voor dat onze 1e levensbehoefte (zoals o.a. groente en fruit)met 3% duurder is geworden. Daardoor wordt voor veel gezinnen, met name aan de onderkant van onze samenleving, het nog aantrekkelijker om ‘uit de muur’ te gaan eten.

 3. maas van beek says:

  Jouw columns verdienen plaatsing in landelijke dagbladen Theo en “jouw partij een president al klinkt GVD ( godverdoeme) niet echt fijn en gezond in de oren. 😉 Ga vooral zo door want al schud je maar een paar mensen wakker zal het al goed zijn. Groeten Maas en 3K,s
  PS: wij eten en drinken heel erg gezond maar SLAAN VOORAL NIET DOOR hoor.
Archief