Zaterdag 27 april 2024
Twentesport

Voor fietspaal

Geplaatst op 14 april 2017 door   ·   Geen reacties

Vorige week repte ik mij naar het Stadskantoor Enschede voor Fietsweek-overleg. Eind juni zullen tijdens de Fietsweek Enschede vele verschillende fietsactiviteiten en bijeenkomsten worden georganiseerd rondom thema’s als mobiliteit, vitaliteit, sport, jong & oud, enzovoort. De parkeerzoektocht – de chartale parkeerflipperkasten in de omgeving bleken niet geschikt voor mijn girale betalingsmiddelen – deed mij uiteindelijk in de stationsparkeergarage aanbelanden.

Wandelend tussen parkeergarage en Stadskantoor kwam ik vlak voor de spoorwegovergang in een woud van fietsen terecht. Ondertussen stond langs de spoorlijn een glanzende VW Passat aan een elektrische infuuspaal te laden. Tussen de fietsen struinden twee figuren die ik het best kan omschrijven als ‘residuproducten’. De een mager, verrimpeld, verrookt en verstoft. De ander opgeblazen, voorzien van smakeloze tattoo’s en gehuld in een slordig wit T-shirt. Zij onderwierpen de geplaatste fietsen aan een nauwkeurig onderzoek, waarbij zij zich vooral richtten op de sloten. Ik kon me niet inhouden en beet het tweetal nijdig toe: ‘Lukt het? Kunnen jullie je fiets vinden? Sodemieter toch op en ga iets nuttigs doen.’ De tegenreactie was even vijandig: ‘Waar bemoei je jezelf mee? Zoek je ellende?’ Ik antwoordde: ‘De ellende heb ik al gevonden, dat zijn jullie. Ga toch aan het werk!’ Even leek het of ze de achtervolging wilden inzetten maar ze zagen snel in dat het een ongelijke strijd zou worden.

Drie recente nieuwsberichten uit de fietsomgeving. Eerstens: de aantallen verkochte fietsen lopen terug, de omzet is hoger dan ooit. Dat betekent dat de gemiddelde prijs per verkochte fiets aanzienlijk oploopt. Ander nieuws: het Routebureau van de Regio Twente loopt voorop met de ontwikkeling van fietsroutes. Onder leiding van Han van den Heuvel wordt een fietsroutenetwerk uitgerold in Twente en Salland dat zijn gelijke in Nederland en de wereld niet kent. Een van de innovatieve elementen is het opnemen in de fietsroutes van de periferie en de centra van de steden. En tenslotte: PON (Gazelle) wil Accell (Sparta, Batavus) overnemen en uitgroeien tot de grootste mondiale speler in de fietsenbranche.

Een van de grote uitdagingen die nog verder zal moeten worden opgepakt is het in binnensteden en werkplekgebieden creëren van geschikte fietsenstallingen waar de fietser zijn steeds duurder wordende karretje veilig en beschermd kan achterlaten. Een hybride of elektrische auto kan redelijk veilig achtergelaten en opgeladen worden in door camerabewaking beveiligde parkeergarages. De fietser en zijn fiets zijn daarentegen meestal overgeleverd aan de voorzienigheid. Ook in de recent gerealiseerde fietsenstalling bij het station in Enschede is het vaak niet pluis. De parkeerplaatsen voor fietsen moeten worden aangepast aan de toenemende waarde van het product en het belang van de fiets voor onze leefomgeving. Een met een app te openen en sluiten fietskooi – inclusief oplaadpunt – zou een betere oplossing zijn dan een fietsenrek. Je zou nu wel gek zijn om je dure fiets achter te laten bij een stadslaadpaal. Dan maar liever een rammelend wrak.

Ik schat zomaar in dat meneer PON daar allang over heeft nagedacht.

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (0)




Archief