Zaterdag 25 mei 2019
Twentesport

Belangen bij Vroomshoop-Den Ham zijn menigvuldig

Geplaatst op 9 juni 2018 door   ·   Geen reacties

VROOMHOOP/DEN HAM – In de getroebleerde derby Vroomshoopse Boys-Den Ham heeft de thuisploeg vanmiddag veel te verliezen en de gastploeg alles te winnen. Vroomshoop degradeert namelijk bij verlies uit de eerste klasse van het oostelijke zaterdagvoetbal, Den Ham krijgt bij winst de finale om promotie naar dit niveau.

Behalve de sportieve belangen staat er aan beide kanten een geharnast clubprestige op het spel. Je mag en kunt in Vroomshoop van alles en iedereen verliezen, maar niet van Den Ham. Het omgekeerde is ook waar.

Blauw dubbel dominant
Overigens hebben beide clubs veel gemeen. Dat begint al met de dominante blauw. Verder gaan beide teams er prat op los van gas, water en licht niet te betalen, althans geen spelers. Vroomshoopse Boys en Den Ham zijn opleidingsverenigingen. Wel zal Jordy Harms van Voorwaarts Westerhaar naar Vroomshoopse Boys verkassen voor een appel en ei, wat letterlijkk dient te worden genomen. Anders ligt het bij de overgang van veelscorende Hammer spits Louis Vijfhuizen die met DOS’37 sprak over een transfer naar Vriezenveen, maar uiteindelijk door een interventie van DETO wel in Vriezenveen belandt, zij het in een ander tenue.

Gas water en licht
Evenmin als Den Ham betaalt Vrooomshoopse Boys. Als je daar wat wilt verdienen kun je naar de maan lopen, of proberen een een transfer te bewerkstelligen, bijvoorbeeld naar de nieuwbakken hoofdklasser SVZW, zoals doelman Tim Sickman en veldheer Lars Scholten, die getweeën naar Wierden verkassen.

Zowel de Vroomshopers als de Hammenaren koesteren het amateurisme in zijn puurste betekenis, in dit geval de heiligverklaring van de dorpsclub – een cultureel fenomeen in sportieve setting.. Spelen op de rand, gaan tot het gaatje, opgestroopte mouwen en afgezakte kousen, alles geven op de training en tijdens de wedstrijd om meteen daarna het clublied aan te heffen en kratgewijs bier te laten aanrukken.

Volle oorlogssterkte
Verliezen hoort erbij, en dat mag ook, kan gebeuren, op één wedstrijd na, die tegen elkaar. Den Ham wil vanmiddag dolgraag ten koste van de Boys naar de eerste klasse. Beide teams zullen dientengevolge hedenmiddag op volle oorlogssterkte aantreden. De tot vanmiddag laatste derby was vijf seizoenen geleden in de tweede klasse. De meeste onderlinge confrontaties werden door de Boys gewonnen. De vechtlust van de kanaalsen zegevierde vaak over de mooiweervoetbal van de brinkers. Den Ham won daarentegen aan het begin van dit seizoen thuis een bekerduel met 3-1.

Als in 2004 of andersom
In 2004 betwistten beide clubs elkaar in de finale op het veld van SVZW in Wierden het tweedeklasserschap. Toen kon Den Ham kon degraderen en speelden de Boys om te promoveren. Dat laatste gebeurde, want de Boys wonnen afgetekend met 4-0. Dat zien ze bij Den Ham vanmiddag graag andersom, maar de Boys willen een reprise en zetten wellicht toch nog een keer de formeel na dik vijfhonderd wedstrijden in de hoofdmacht gestopte Harold Kivits in.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief