Donderdag 9 mei 2024

Ajax – FC Twente 3-0 (1-0) – Analyse door Dennis Jansen

Geplaatst op 30 maart 2014 door   ·   Geen reacties

375x Tadic - 2013-08-31-hoa_‘Het was een wedstrijd met twee gezichten. De tweede helft verschilde enorm ten opzichte van de eerste helft. Voor rust was het namelijk echt een wedstrijd. Een duel waarin twee ploegen strijd leverden tegen elkaar, maar na rust, of eigenlijk na de 2-0 was het afgelopen. Twente kreeg toen nog wel wat kansjes, maar de beleving van de eerste helft was er niet meer.

De eerste twintig minuten speelde FC Twente prima. De ploeg haalde een uitstekend niveau en creëerde na een goed kwartier spelen enkele grote kansen. Maar in deze fase verzuimde de ploeg om het overwicht in doelpunten om te zetten. Opvallend aan dit overwicht voor de Tukkers, was dat Dusan Tadic (foto) eigenlijk geen groot aandeel had aan het overwicht. Normaal is hij degene die zorgt voor een beter niveau bij FC Twente, maar dat deed hij nu niet zo. Hij eiste dus niet echt een hoofdrol op en dat gebeurde in het verloop van de wedstrijd ook niet. Hij viel me een beetje tegen dit duel.

Ajax kwam eigenlijk geheel tegen de verhouding in op voorsprong. De Amsterdammers hadden nog meer één goede kans gecreëerd via Ricardo Kishna, die voor rust goed speelde. Maar door slecht meelopen kwam Twente via een standaardsituatie op achterstand. Tot aan de rust kregen de gasten nog enkele kansen op de gelijkmaker, maar die kansen konden niet in doelpunten worden omgezet. Vooral Luc Castaignos kreeg een dot van een kans, maar hij schoot zonder na te denken blind op het doel van Jasper Cillessen.

Na rust begon Twente zoals het de eerste helft speelde en was het dreigend. Maar toen Ajax vanuit het niets middels een prachtige counter de score verdubbelde, was het verzet helemaal gebroken bij de Tukkers. Dit was het breekpunt in de wedstrijd. Helemaal toen uitblinker Bojan Krkic zeven minuten de 3-0 binnen roste. Hierna kregen beide ploegen nog wel wat kansen om een doelpunt te maken, maar de spanning was er helemaal van af.

De overwinning voor Ajax was terecht. Dat op basis van de tweede helft en de efficiëntie waarmee de ploeg met haar kansen omging, die beter was dan bij FC Twente. Ook toonde de ploeg meer karakter. Ik benoem Bojan Krkic tot Man of the Match. Hij creëerde veel ruimte voor de andere uitblinker Thulani Serero en scoorde fraai. Als amusementswaarde geef ik een kleine zes, omdat het veldspel niet best was van beide ploegen.’

Ajax – FC Twente 3-0 (1-0)
Scoreverloop: 29. Denswil 1-0, 58. Schöne 2-0, 65. Bojan Krkic 3-0.

Scheidsrechter: Pieter Vink