Maandag 11 november 2019
Twentesport

De Week met Kick: ‘Ik ben brutaal en maak er 2-1 van’

Geplaatst op 2 augustus 2019 door   ·   Geen reacties

ENSCHEDE – De terugkeer van FC Twente in de eredivisie van het vaderlandse voetbal begint morgenavond met een confrontatie van allure, want dan komt de gloeilampengrootmacht PSV naar Enschede. Dat lijkt een moeilijk begin FC Twente, hoewel, PSV is een nu even een dolende club met de ziel onder de arm na achtereenvolgens het vorig seizoen mislopen van de landstitel, het recente verlies van de prestigestrijd tegen Ajax om de Johan Cruyff Schaal en de uitschakeling afgelopen week in Bazel voor deelname aan de lucratieve Champions League. Twente heeft bovendien in een volle Veste, met onder meer de hartstochtelijke steun van onder meer ruim 23.000(!) jaarkaarthouders, absoluut een kans tegen het nog aarzelende en somtijds zwalkende PSV.

Dat moet dan in een kolkend stadion gebeuren met kicks aan de voeten en Kicks’21 op de borst. De naam Kicks verwijst naar Kick van der Vall en het getal 21 naar het rugnummer van deze middenvelder die door de legendarische trainer Kees Rijvers werd losgeweekt bij Feyenoord en in Het Diekman tot de gouden generatie van de jaren zeventig zou gaan behoren. Ook na zijn voetballoopbaan bleef hij, tot de dag van nu, aan FC Twente verbonden als commerciële man en kloekmoedige praatpaal.

Heb je de uitslag van morgen alvast voor ons?
‘Nee, die heeft nog niemand, maar ik ben brutaal en maak er dan 2-1 van.’

En gaat Twente zich dan ook betrekkelijk eenvoudig handhaven?
‘Laten we het hopen, maar als je ziet waar we vandaan komen, wordt het natuurlijk geen makkelijk seizoen. We moeten ons gewoon zo snel mogelijk veilig spelen, dat zal de realiteit zijn. Ik dat het kan. Het mooiste zou een plek in de middenmoot zijn, tussen de achtste en de twaalfde plaats.’

Wellicht helpt het dat jouw naam, ook de naam van een sportwinkel die je vele jaren uitbaatte, dit seizoen bij thuiswedstrijden op het shirt staat, linksboven dat van hoofdsponsor Pure Energie, betekent dat nog wat voor je?

‘Dat was voor mij een complete verrassing toen ik het hoorde. Het is een eerbetoon aan mij en dat raakt me behoorlijk. Ik heb hier in Enschede na mijn voetbalcarrière zo’n twintig jaar een sportzaak gehad. Je moest wat als je uitgespeeld was. De regio Twente en de club Twente hebben me gepakt en nooit meer losgelaten. Ik ging in de buurt wonen (Haaksbergen) en de club nam me in dienst. Mijn werk is contacten met de sponsors onderhouden, met hen praten, kijken wat ze willen en hen dan zoveel mogelijk faciliteren. Met mijn eeuwige oud-collega Eddy Achterberg loop ik hier nog bijna elke dag. En zo zijn er wel meer hoor. Als je iets met de club hebt, moet je klaar staan.’

Jullie maakten deel uit van de gouden lichting met die dubbelfinale om de UEFA Cup tegen Borussia Mönchengladbach die na een veelbelovende 0-0 in Duitsland in Enschede met een smadelijke 1-5 deceptie werd.
‘Klopt, maar die jaren zeventig waren natuurlijk een geweldige tijd. We haalden zeven keer Europees voetbal, dat is toch ongelooflijk. Natuurlijk was het beroerd dat we die het in de finale tegen Mönchengladbach weggaven, maar de halve finales tegen Juventus zal ik ook nooit vergeten: 0-1 in Turijn en thuis met 3-1 de boel afmaken.

Wie was de beste speler ooit van FC Twente?
‘Ik kan alleen oordelen over de 22 jaar die ik zelf als speler heb meegemaakt en dan denk ik toch aan Epi Drost en Arnold Mühren. Het is altijd arbitrair. Ik vond Johan Zuidema ook een goede en vooral complete speler. En we waren met onze Jan Jeuring natuurlijk verzekerd van veel doelpunten.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief